Deputatul Eugen Tomac: Partidele antieuropene din Republica Moldova sunt antinaţionale
0Eugen Tomac le cere politicienilor de la Chişinău să se maturizeze şi să acţioneze toţi în spiritul interesului Republicii Moldova, nu în funcţie de interesele răsăritene.
Tomac a precizat că nu există deocamdată o mobilizare exemplară a clasei politice din Republica Moldova care ar trebui să explice cât mai limpede oamenilor care sunt beneficiile actualului proces de apropriere de Uniunea Europeană. “Din păcate din cauza disputelor politice interne, temele mari de interes naţional sunt duse în zona secundară, deşi toată lumea vorbeşte de integrare europeană foarte puţini sunt în stare să le explice oamenilor... Oameni buni, Acordul de Asociere înseamnă primul pas concret asumat nu numai de noi. Obiectivul nostru a primit verde şi din partea celor spre care tindem să ajungem, respectiv Uniunea Europeană. Toate statele UE au spus Da, Republica Moldova merită să aibă un parcurs european foarte clar” a afirmat Tomac.
Uniunea Europeană trebuie explicată
Deputatul consideră că politicienii au un mare handicap deoarece nu au reuşit să le explice cetăţenilor corect stadiul în care se află Republica Moldova: ”Oamenii s-au gândit că gata, s-au ridicat vizele şi deja înseamnă că suntem cu un pas în UE şi ar trebui să curgă râuri de miere şi să vină banii, doar să-i ridicăm de la banca, că de muncit muncesc alţii, muncesc nemţii, francezii”. Tomac a susţinut că o comunicare corectă este imperativă pentru buna întelegere a Uniunii Europene de către cetăţeni, pentru a evita inducerea acestora în eroare prin discursuri pro-europene fără consistenţă. “Propaganda este sănătoasă atunci când este făcută correct, pentru că în societate totul se menţine pe pătura activă a societăţii, oamenii care produc, care sunt întreprinzători, cu ei trebuie să comunici. Dacă pe ei îi duci în eroare şi au alte aşteptări decât cele pe care statul le poate oferi te învârţi într-o capcană pentru că ei ştiu ce pot face, dar trebuie să ştie exact pe ce se bazează. Dacă îi spui că UE înseamnă bunăstare, înseamnă bani, trebuie să-i explici. Europa înseamnă bunăstare, înseamnă bani pentru a avea drumuri mai bune, şcoli mai bune, spitale mai bune, locuri de muncă bine plătite, agricultură performantă şi o piaţă foarte mare unde lucrurile sunt corect tratate. Nu-ţi mai trimiţi produsele la Moscova şi nu ştii dacă îţi mai vin banii înapoi” a apreciat deputatul.
Partidele anti-europene sunt anti-naţionale
Tomac a explicat că Rusia are tot interesul din lume să ţină Modova captivă în această capcană pe care a întins-o de la obţinerea independenţei până în prezent. “Interesele ruseşti imperiale din ultimii 200 de ani ne arată foarte clar cum este privită Republica Moldova de astăzi în ceea ce priveşte poziţia Moscovei”. Tomac a precizat că partidelor anti-europene nu sunt partidele Republicii Moldova şi un beneficiază de altă legitimitate decât cea oferită de Rusia, poporul fiind exclus din această relaţie. “Aceste partide sunt un soi de grupuri organizate care reprezintă interesele Federaţiei Ruse, nu au nimic în comun cu cetăţenii Republicii Moldova. N-au nimic în comun cu oamenii de aici, sunt nişte portavoci ale intereselor Moscovei, sunt susţinute de Moscova făţiş pentru a avea această abordare anti-naţională, împotriva intereselor Republicii Moldova. Instrumentele democratice îţi oferă multe avantaje, dar există şi acest risc să te trezeşti cu grupuri de cetăţeni susţinuţi de state care au interese în această zonă de a destabiliza situaţia. Aici este marea responsabilitate a celor care sunt de partea bună a lucrurilor, a celor care luptă pentru interesele Republicii Moldova. Toţi cei care vin cu aceste slogane propagandistice că vor în Uniunea Euroasiatică nu au nici un fel de argument care să stea în picioare, care să promită că s-ar schimba viaţa în bine pentru cetăţeni dacă se aproprie de Rusia”.
Referendumul pentru UE nu este indicat
În contexul vehiculării unui referendum naţional după alegeri pe tema ”Acordul de asociere cu UE”, Tomac a subliniat că acest lucru nu este indicat într-o societatea atât de divizată ca Republica Moldova, subliniind că toate încercările de a tranşa lucrurile printr-o formulă politică alb sau negru, nu pot schimba pe fond realităţile. “Republica Moldva face doi paşi înainte şi doi paşi înapoi, Parlamentul, Guvernu, inclusiv preşedintele Timofti, toţi menţin cursul european. Dacă eu ies din Chişinău şi mă duc la Cimişlia şi intru în casa unui român basarabean şi pornesc televizorul am un mare şoc pentru că în proporţie de 80%, tot ceea ce înseamnă instrumente de informare în masă sunt în continuare în limba rusă. Nu poţi pune problema atât de tranşant atât timp cât nu ai intrumentele necesare pentru a pregăti populaţia pentru un asemenea verdict. Există totuşi un consens al partidelor democratice. Mi-e teamă de un singur lucru, societatea nu este pregătită iar Rusia, aţi văzut ce a făcut deja în Ucraina. Pentru Putin unde nu există NATO, nu există nimic iar Republica Moldova are armata străină pe teritoriul ei şi politicieni care fac atât de mult rău. Nu este nici o diferenţă între discursul lui Ianukovici şi discursul lui Dodon. Republica Moldova trebuie ajutată pentru a-şi consolida instituţiile pentru a implementa o serie de reforme importante şi pentru a proteja populaţia. Pot să îsi dorească partidele oricât de mult să obţină încrederea electoratului, se pot organiza mitinguri, conferinţe, măriri de pensii şi salarii, dar dacă cetăţenii se duc acasă şi pornesc televizorul şi aud aceeaşi propagandă din gura lui Zuganu, Jirinivki şi alţii nu se va produce această ruptură”a explicat deputatul.
Oboseala înlocuieşte emoţia campaniei la Chişinău
Eugen Tomac consideră că actuala campanie este cu totul diferită faţă de campanile din 2009 şi 2010 deoarece în aceşti ani a existat o motivaţia puternică a actorilor politici de a schimba cursul, faţă de situaţia electorală de acum care este lipsită de emoţie. “În această campanie observăm o oarecare oboseală din partea politicienilor în ceea ce priveşte agenda pe care şi-o asumă şi nu au voie să obosească acum. Unele partide mizează pe idea că oricum electoratul nostru nu are unde să plece. Fals... oamenii au opţiuni şi ştiu să judece. Sunt surprins de lipsa de emoţie din această campanile, nu există o motivare foarte puternică de a învinge. Oamenii au nevoie de speranţă şi politicienii trebuie să le transmită această stare. O abordare dinamică şi extrem de agresivă ar schimba raporturile în ceea ce priveşte orientarea electoratului în Republica Moldova. Aici depinde de actorii politici şi de forţa lor de a mobiliza lucrurile. Pe oameni nu poţi să-i minţi cu două, trei pliante şi două, trei discursuri la televizor. Trebuie să ieşi şi să spui asta am făcut până acum, de luna viitoare avem următorul plan pentru anul 2015 şi vă cerem votul pentru asta. Politicienii trebui să renunţe la discursul dulce moldovenesc şi să treacă într-o fază mult mai pragmatică şi mai realistă” a declarat Tomac.
Deputatul apreciază că realitatea politică şi geopolitică este lucrul cel mai important care apasă pe umerii politicienilor care şi-au asumat vectorul European, prin urmare ar trebui să lase orgoliile deoparte pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor de aici. Dincolo de orgolii, Tomac a precizat: “Ferească Dumnezeu să se schimbe cursul Republicii Moldova că ar înseamnă că ţara intră într-o perioadă de izolare totală, pentru că discursul radical al pionilor plasaţi de Federaţia Rusă pe scenă politică nu-i va opri pe oamenii ăştia să facă tot ce e mai rău pentru Republica Moldova. Şi am văzut ce înseamnă cel mai rău, începând de la vize introduse în relaţia cu România la alungarea investitorilor care vin aici şi aduc bani şi crează locuri de muncă bine plătite”.
Oferta prezidenţială pentru Basarabia
Tomac a precizat că alegerile prezidenţiale din România din acest an sunt diferite faţă de precedentele, atât prin candidaţii noi şi tineri cât şi prin abordarea necinstită pe care au avut-o politicienii României faţă de Republica Moldova care astăzi vin şi redescoperă românitatea de peste Prut şi brusc devin mari unionişti. “Premierul Poanta este un politician tânăr chiar dacă este preşedintele celui mai mare partid din România, Iohannis este un om politic care s-a născut peste noapte luându-i scaunul lui Crin Antonescu prin metode pe care le foloseau romanii, adică metoda Brutus. Tăriceanu pare astăzi mare unionist, dar aş putea da un exemplu care pe mine m-a marcat foarte mult. În 2008 când la Bucureşti serbam 90 de ani de la Marea Unire, guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit să finanţeze evenimentele organizate cu prilejul aniversării celor 90 de ani. Poate răspunde la întrebarea asta Tăriceanu vreodată? Tăriceanu a mai spus că modifică legea cetăţeniei române cu o singură condiţie, să o primească doar cei care investesc 100 de mii de euro în România. Dacă luăm lista cu basarabeni, nu ştiu care din ei îşi permit aşa ceva. Acum vine şi se prezintă foarte reformator” a precizat deputatul.
Reacţia lui Klaus Iohannis, candidatului ACL pentru alegerile prezidenţiale, a fost criticată de Tomac pentru lipsa sa de sensibilitate faţă de istoria comună a României cu Republica Moldova. “În vara asta m-a şocat un interviu pe care Klaus Iohannis l-a oferit publicaţiei Adevărul de la Bucureşti prin care a spus că nu-i se pare în regulă opţiunea de unire a celor două state româneşti. M-a şocat pentru că a spus-o un neamţ care ştie ce a însemnat separarea celor două Germanii şi cât de mult şi-au dorit germanii să se unească. Iohhanis prin declaraţia sa m-a pierdut în spaţiu pentru că a fost sincer când a spus acest lucru, ce spune ulterior nu mai contează” a precizat politicianul român.
Tomac a amintit că premierul Victor Ponta a fost întotdeauna împotriva procesului de redobândire a cetăţeniei române. “Eu la un moment dat când nu aveam cetăţenie română, întâmplarea a făcut că am apelat chiar la Victor Ponta din Guvernul Năstase pentru a-mi da explicaţii cum se poate debloca procesul. Răpunsul lui Ponta a fost că “Nu există o prioritate pentru noi legată de alţii din alte ţări”. Acum din raţiuni politice, ştiind că sunt foarte mulţi români cu cetăţenie română aici, brusc Victor Ponta a redescoperit Republica Moldova şi şi-a croit o întreagă agendă. A venit şi a lansat gazoductul început de guvernul Boc şi Filat deşi gazul nu curge nici la ora actuală. Aspectul său duplicitar este cunoscut în România, curând îl vor descoperi şi românii de aici” a menţionat Tomac.
Deputatul a comentat şi modul în care se desfăşoară în Republica Moldova campania electorală pentru prezidenţialele din România: “Victor Ponta este cel mai prezent, noi cei din PMP am vrut să punem afişe şi nu ne-au dat voie. Eu sunt convins că candidatul nostru este mai cunoscut prin ceea ce a făcut. În 2009 când au avut loc inundaţiile din lunca Prutului, Guvernul României a oferit 9 milioane de euro pentru construirea a 700 de case şi reconstruirea a 300 de case. Totul s-a întâmplat cu sprijinul guvernului român, proces coordonat de ministrul de atunci, Elena Udrea. România a făcut lucrul acesta din solidaritate cu românii de aici. Recent Victor Ponta s-a dus la Cahul cu premierul Leanca şi au tăiat o panglică, acolo unde au pus o piatră de temelie pentru un viitor teatru. O regie mai proastă nu poate exista. Monica Macovei, fost ministru al justiţiei, a reuşit să facă la rândul ei foarte multe pentru Republica Moldova în calitatea de şef al delegaţiei pe Republica Moldova, funcţie obţinută tot datorită preşedintelui Traian Băsescu. Când a fost ministru al Justiţie a fost împotriva simplificării procedurii de dobândire a cetăţeniei. Este un lucru important, nu o spun cu răutate”.
Băsescu la Chişinău
Tomac a precizat că aşteaptă ca preşedintele Băsescu să-şi încheie mandatul pentru ca să poată veni la Chişinău la întâlniri şi discuţii cu oamenii, dar pînă atunci PMP trebuie să scoată un scor bun la prezidenţiale. “Noi am venit cu un candidat atipic, în primul rând că este o doamnă, Elena Udrea, am mers pe o formulă cu candidatul cu cea mai mare notorietate tocmai pentru că suntem un partid nou. Desigur e proiectul preşedintelui Băsescu pentru el ne batem. Spre deosebire de ce se întâmplă în România situaţia din Republcia Moldova este cu totul diferită. În toţi cei 10 ani de mandat preşedintele nu s-a adresat partidelor politice din Republica Moldova, sau către Guvern, s-a adresat către românii de peste Prut. Preşedintele a fost singurul politician care a înţeles prin ce trec românii de aici şi anume fenomenul dezrădăcinării”a afirmat Tomac.
Îm opinia deputatului, sunt multe lucruri bune care pot fi făcute în Republica Moldova şi Guvernul României trebuie să susţină în mod constant cu un buget rezonabil consolidarea acestei relaţii.
Prea puţine secţii de votare în Republica Moldova
Eugen Tomac s-a declarat nemulţumit de numărul secţiilor de votare înfiinţate în Republica Moldova: “Am cerut Guvernului actual să înfiinţeze minim 20 de secţii de vot în Chişinău. După Bucureşti, cel mai mare oraş locuit de români este Chişinăul. 15% din populaţia Chişinăului deţine şi cetăţenie română, aproximativ 150.000 de persoane. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă într-un oraş din România cu 150.000 de locuitori, spre exemplu Sibiul, ar fi existat doar 4 secţii de vot? Faptul că au înfiinţat doar 4 secţii de vot în Chişinău spune totul despre modul cât de sinceri sunt în această relaţie cu românii de aici. Sunt convins că duminică vor fi cozi interminabile la cele 4 secţii de vot”.