Declaraţie: Invalidarea alegerilor din Chişinău este o ameninţare la democraţia locală din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea Curţii Supreme de Justiţie de a menţine în vigoare decizia prin care au fost invalidate alegerile locale noi din Chişinău constituie o ameninţare directă la buna funcţionare a democraţiei locale din Moldova. Este declaraţia Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, adoptată în cadrul unei reuniuni care a avut la sfârşitul săptămânii trecute la Istanbul, Turcia, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Congresului Autorităţilor Publice locale din Moldova, invalidarea alegerilor reprezintă un pas fără precedent de intervenţie al justiţiei în procesul democratic. În cadrul reuniunii au fost exprimare puncte de vedere şi de către delegaţi din alte ţări, toţi fiind de părere că democraţia locală din Republica Moldova este în pericol.

În discursul susţinut în cadrul reuniunii, primarul municipiului Străşeni, Valentina Casian, a declarat că spre acest derapaj grav al democraţiei s-a mers pas cu pas, începând cu presiuni, neîndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova pe domeniul descentralizării şi democraţiei locale şi distribuirea fondurilor pe criterii politice. „Ca rezultat a fost ignorată complet esenţa unei democraţii, s-a ajuns la un atentat asupra celei mai importante valori democratice – votul cetăţeanului”, a spus Valentina Casian.

Primarul de Cruzeşti, municipiul Chişinău, Violeta Crudu, a afirmat că este straniu faptul că nimeni nu ceruse anularea alegerilor, dar judecătorii au decis că acestea sunt nule, invocând „un filmuleţ pe o reţea de socializare de chemare la vot, filmuleţe la care politicienii apelează foarte des, pentru că populaţia este foarte pasivă”. 

„Cum să reabilităm această situaţie în continuare în faţa oamenilor, cum să mai convingem cetăţeanul că votul lui contează, că o dată la patru ani el este stăpân în ţara sa? Acestea sunt întrebări la care astăzi nu avem răspuns, dar pe care dacă nu le soluţionăm imediat, riscăm să nu mai fim credibili niciodată”, a spus edilul.

Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a solicitat CALR să susţină în continuare dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. 

„Noi, APL şi cetăţenii Republicii Moldova, trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Instituţiile europene ar trebui să evalueze corect situaţia din Republica Moldova, să identifice şi să folosească noi pârghii, mai efective de interacţiune cu factorii decizionali ai Republicii Moldova”, a spus primarul.

Reuniunea Comitetului de Monitorizare a CALR al Consiliului Europei a reunit 120 de delegaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale din 47 de ţări.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite