Corneliu Ciurea: O coaliţie dintre PDM şi PSRM pare cel mai probabil scenariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc si Igor Dodon

O coaliţie dintre Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor pare cea mai probabilă analizând opţiunile aflate la vedere. De această părere este analistul politic Corneliu Ciurea. Totodată, analistul spune că negocierile nu se poartă în lumina proiectoarelor, ele sunt ascunse, transmite IPN.

„Nici nu ştim măcar dacă s-au purtat negocieri secrete, de exemplu, între PDM şi PSRM. Vedem doar declaraţiile publice”, a declarat Corneliu Ciurea la Publika TV.

În opinia lui, din punct de vedere politic, toate coaliţiile sunt imposibile şi n-ar trebui să se producă. Totuşi, politica este arta posibilului şi există posibilitatea de a crea o alianţă din părţi incompatibile, menţionează analistul. Corneliu Ciurea atrage atenţia că cel mai recent sondaj al IMAS arată că unii alegătorii consideră posibilă o coaliţie dintre democraţi şi socialişti.

„Am senzaţia că alegătorii înţeleg că şi PDM, şi PSRM sunt partidele cele mai pragmatice şi s-a vorbit de mai multe ori că gradul de agresivitate verbală dintre aceste partide a fost regizat. În aceste condiţii, alegătorii au senzaţia că aceste două partide astăzi ar putea să rezolve această problemă politică a evitării anticipatelor”, spune Corneliu Ciurea.

Jurnalistul Petru Bogatu este de părere că, formal, pachetul propus de Partidul Socialiştilor ieri se adresează tuturor partidelor. Totodată, la o analiză mai aprofundată, jurnalistul spune că oferta PSRM ar însemna o contraofertă. „Dacă facem abstracţie de unele detalii ce ţin de aspectul social şi care par intercalate doar de ochii lumii, mie mi se pare că este o contraofertă şi un răspuns la oferta anterioară a blocului ACUM”, a afirmat Petru Bogatu.

„Totul sau nimic a propus blocul ACUM, totul sau nimic propune Partidul Socialiştilor. Le răspunde cu aceeaşi monedă. Cu o astfel de ofertă nu poţi discuta cu nimeni, cu atât mai mult cu Partidul Democrat”,  a menţionat jurnalistul.

Acum două zile, blocul ACUM a invitat PSRM pentru a discuta despre pachetul de proiecte „privind deoligarhizarea statului” şi asumarea răspunderii pentru crearea unui guvern minoritar. Ulterior, Partidul Socialiştilor a înaintat pachetul său de proiecte legislative, să fie aleasă în fruntea Parlamentului Zinaida Greceanîi, dar şi să preia ministerele apărării şi afacerilor externe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite