Concluzia de la Holercani: Timpul zboară şi trebuie să acţionăm prompt. Ce au mai discutat miniştrii moldoveni cu partenerii de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miniştrii Guvernului Gaburici au discutat cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova FOTO gov.md
Miniştrii Guvernului Gaburici au discutat cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova FOTO gov.md

Membrii Cabinetului de miniştri, în frunte cu premierul Chiril Gaburici, s-au reunit vineri, 1 mai, într-o sesiune de lucru cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Şedinţa a avut loc la Holercani.

În cadrul şedinţei s-a discutat asupra Notei informative prezentate de către parteneri în luna martie, cu recomandări pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, transmite IPN.

Serviciul de presă al Guvernului anunţă că premierul a mulţumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat autorităţilor Republicii Moldova în implementarea agendei de modernizare şi dezvoltare a ţării şi a identificat trei priorităţi majore ale actualului guvern: unitate naţională, supremaţia legii şi economie sustenabilă.

„Aceste priorităţi le-am stabilit în urma discuţiilor cu membrii Cabinetului de miniştri, reprezentanţii mediului de afaceri şi societatea civilă. Apreciem enorm susţinerea partenerilor de dezvoltare şi dialogul continuu pe care-l avem. Împreună am identificat probleme şi am venit cu soluţii şi acţiuni concrete pe care urmează să le realizăm în termenii propuşi”, a notat premierul.

Partenerii de dezvoltare au menţionat oportunitatea elaborării de către autorităţi a unei politici monetare rezonabile, precum şi revizuirea bugetului de stat. Într-un comunicat de presă remis de Oficiul Coordonatorului Rezident ONU, se precizează că Dafina Gercheva, coordonator rezident al ONU în Republica Moldova, a declarat că Moldova trebuie să adreseze provocările de dezvoltare printr-o abordare la nivelul întregii societăţii, coordonare instituţională puternică şi politici concrete, bine argumentate.

„Scopul principal al recomandărilor înaintate este de a ne angaja într-un dialog comun cu reprezentanţii Guvernului în discutarea politicilor de dezvoltare, iar evenimentul de astăzi este dovada punerii în aplicare a acestui obiectiv. Aşteptăm cu nerăbdare rezultate fructuoase în urma întâlnirii organizate”, a spus şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Alex Kremer, directorul de ţară al Băncii Mondiale, a afirmat în discursul său de încheiere, prezentat în numele partenerilor de dezvoltare, că reuniunea politică a fost un exemplu fantastic de lucru în echipă şi discuţii sincere între miniştri şi partenerii de dezvoltare. „Cele mai importante opţiuni politice ale Moldovei au fost abordate şi partenerii de dezvoltare aşteaptă acţiuni concrete care vor rezulta din aceste discuţii”, a notat Alex Kremer.

În concluzie, miniştrii au accentuat necesitatea unei comunicări permanente, susţinută şi de partenerii de dezvoltare, cu cetăţenii Republicii Moldova, pentru a-i convinge de beneficiile reformelor iniţiate. Coordonatorul rezident al ONU, Dafina Gercheva, a pledat pentru implicarea mai activă a mass-media, în reflectarea agendei de reforme: „Timpul zboară şi trebuie să acţionăm prompt”.

Pe data de 4 martie anul curent, partenerii de dezvoltare au prezentat Guvernului un set de recomandări cu acţiuni pe termen scurt şi mediu, bazat pe argumentări, practici de succes şi angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite