Chişinăul şi Tiraspolul au semnat o decizie protocolară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Cristina Lesnic şi Vitali Ignatiev, au semnat joi, 15 februarie, la Chişinău, o nouă decizie protocolară. Aceasta se referă la mecanismul de interacţiune în ceea ce ţine de control veterinar şi fitosanitar. De asemenea, părţile au convenit asupra impulsionării activităţii grupurilor de lucru, dar şi relansarea activităţii a două subgrupuri.

Într-un briefing de presă, vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că au fost examinate realizările protocoalelor semnate în luna noiembrie 2017. În cazul a trei dintre cele cinci există evoluţii pozitive. Este vorba despre chestiunile cu privire la redeschiderea podului Bâcioc-Gura-Bâcului, la şcolile cu predare în limba română şi cea cu privire la apostilarea diplomelor, transmite IPN.

Săptămâna viitoare, pe 21 februarie, Cristina Lesnic va participa, alături de Vitali Igantiev, la şedinţa grupului de lucru în domeniul transportului. Ulterior se preconizează organizarea unei şedinţe comune cu şefii tuturor grupurilor de lucru pentru a evalua activitatea şi eficienţa negocierilor în acest format.

Referindu-se la înţelegerea de astăzi, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a spus că părţile au interacţionat şi până acum în domeniul controlului veterinar şi fitosanitar, dar au făcut-o într-o manieră nesistematizată. Or, prin semnarea deciziei protocolare au fost stipulate principiile de conlucrare. Părţile, dar şi partenerii europeni, au interes ca interacţiunea pe aceste domenii să aibă un caracter transparent şi să fie asigurată siguranţa şi calitatea produselor.

Vitali Ignatiev a confirmat intenţia de a impulsiona activitatea grupurilor de lucru pentru a obţine mai multe rezultate, inclusiv în ajunul vizitei reprezentantului special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Franco Frattini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite