Chişinăul interzice oficialilor de stat să meargă în Rusia. Kremlinul, învinuit de hărţuire politică, intimidare şi monitorizare a politicienilor moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speaker-ul Andrian Candu şi premierul Pavel Filip au avut joi, 9 martie, o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin. Primele persoane în stat şi-au exprimat îngrijoarea faţă de abuzurile şi intimidările la care sunt supuşi oficalii atunci când trec frontiera Federaţiei Ruse. În acest context, până la soluţionarea problemei, partea moldovenească a decis să ceară oficialilor moldoveni să se abţină de la vizite în Rusia.

Candu şi Filip au transmis o notă conducerii de la Kremlin prin intermediul lui Muhametşin, în care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova.

Anterior, aceste abuzuri au fost semnalate autorităţilor Federaţiei Ruse prin mai multe demersuri şi de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, însă ele au rămas fără răspuns, iar situaţia a continuat şi chiar s-a agravat.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti. Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât şi nejustificat.

De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor moldoveni.

Au fost situaţii în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărţuire politică. De fiecare dată solicitările au fost respinse.

După acest eşec, instituţiile respective din Federaţia Rusă au trecut la o nouă formă de abuz, încercarea de punere sub monitorizare internaţională a categoriei de persoane menţionate prin intermediul relaţiei bilaterale ale Federaţiei Ruse cu anumite ţări, în speranţa că acestea nu vor verifica minuţios informaţia, pentru a descoperi datele false care stau în spatele ei. Ca urmare, autorităţile din Republica Moldova au început o comunicare cu aceste ţări, pentru a stopa acest nou abuz.

Toate aceste abuzuri, hărţuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă şi punerea lor sub monitorizare internaţională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reţinuţi oficiali ai băncii amintite, iar judecători şi executori au fost puşi sub învinuire, unii dintre ei fiind trimişi deja în judecată. 

Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federaţia Rusă pentru a obţine informaţii privind provenienţa sumei de bani menţionată, date esenţiale pentru probarea întregului adevăr din acest caz. Menţionăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi şi tentativa de corupere a unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova.

Evidenţiem şi faptul că doar în ultimele luni, cel puţin 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă.

În nota transmisă este semnalat şi abuzul asupra ofiţerilor moldoveni din instituţiile care au în gestiune ancheta menţionată, aceştia fiind de asemenea subiecţi ai comportamentului abuziv la intrarea în Federaţia Rusă. Doar în cazul unui angajat al MAI au existat nu mai puţin de 35 de intervenţii abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova.

O altă îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar şi acorduri internaţionale la care Federaţia Rusă este parte.

Preşedintele Parlamentului şi premierul i-au comunicat ambasadorului rus, Farit Muhametşin, că au primit informări de la instituţiile de drept din Republica Moldova în legătură cu mai multe tipuri de riscuri referitoare la oficialii moldoveni, inclusiv riscuri privind deplasarea în Federaţia Rusă. Ca urmare, s-a luat decizia transmiterii acestei note oficiale către conducerea Federaţiei Ruse, în care se solicită o intervenţie imediată pentru stoparea abuzurilor. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunţat că până la soluţionarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abţină de la deplasări în Federaţia Rusă.

Atât în nota transmisă la Moscova, cât şi în discuţia cu ambasadorul Farit Muhametşin, preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul au menţionat că din datele analizate până acum reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind iniţiate la indicaţia unuia dintre serviciile speciale ruseşti, ai căror reprezentanţi conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federaţia Rusă. Politicul rus este aşadar invitat, cu bună credinţă, să clarifice situaţia abuzivă din perspectiva internă.

Andrian Candu şi Pavel Filip şi-au exprimat convingerea că această situaţie delicată va fi lămurită în cel mai scurt timp, abuzurile oprite, iar cei care au dirijat acele acţiuni vor fi traşi la răspundere. Republica Moldova îşi doreşte relaţii cordiale şi constructive cu Federaţia Rusă, de respect reciproc şi bună cooperare, în interesul ambelor state. Informează serviciul de presă al Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite