Campionul Ion Şoltoianu, eliberat din închisoare, după ce a fost condamnat la 14 ani de detenţie pentru omor, în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Șoltoianu este fioros pe ringul de kickboxing

Sportivul Ion Şoltoianu a fost eliberat din detenţie, deşi magistraţii de la Judecătoria Buiucani l-au condamnat, în octombrie 2013, la 14 ani de închisoare pentru omor intenţionat, deţinere ilegală de arme şi şantaj.

„Prin decizia Judecătoriei Chişinău, lui Şoltoianu i-a fost aplicat mecanismul compensator, care a redus din termenul de detentie”, a declarat pentru UNIMEDIA.info purtatorul de cuvant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Oleg Pântea, care a subliniat că „diferenţa între termenul executat şi perioada redusă a determinat eliberarea lui”.

ANP a contestat tot decizia in instanţa superioară.

Campionul este acuzat că l-a împuşcat, în septembrie 2011, pe fostul poliţist Ion Stratulat, ginerele generalului Nicolae Alexei, la o terasă din centrul Chişinăului. Asasinul a bătut cu pumnul în masă, după care a scos arma şi a descărcat trei gloanţe în fostul poliţist: unul în cap şi două în piept. Stratulat a murit pe loc, iar Şoltoianu a fugit de la locul crimei cu un BMW X5 de culoare neagră.

El a încercat să treacă în regiunea transnistreană, dar a fost prins şi încătuşat după aproape 24 de ore, timp în care poliţiştii au negociat cu persoane din anturajul sportivului.

În timpul reţinerii, avea asupra sa arma din care l-a împuşcat pe Ion Stratulat, cu cinci cartuşe în încărcător. Este vorba de un pistol de model TT deţinut legal, acelaşi din care, în 2003, sportivul a împuşcat un presupus lider criminal de etnie romă. Atunci campionul mondial la kickboxing a fost achitat de judecători, pe motiv că s-ar fi aflat în legitimă apărare.

Luptătorul susţine că şi de această dată se afla în legitimă apărare. Se presupune însă că sportivul l-ar fi răzbunat în acest fel pe fostul său şef, directorul fabricii „Basarab-Vin", Igor Basarab, care ar fi fost asasinat la comanda lui Stratulat. Un alt motiv ar putea fi legat de afacerile comune ale celor doi la centrul comercial „Elat" din Chişinău.

Ion Şoltoianu a fost recunoscut vinovat şi într-un alt episod, din vara anului 2008, când ar fi ameninţat cu moartea o persoană şi familia acesteia ca să-i transmită unei terţe persoane 5% (240.000 de lei) din capitalul statutar deţinut într-o întreprindere mixtă. Prin aceeaşi metodă, victima a fost obligată să semneze procuri privind eliberarea apartamentului ce-i aparţinea cu drept de proprietate. În consecinţă, victima a fost demisă, iar administrator al companiei a ajuns unul dintre complicii lui Şoltoianu. „Operaţiunea cu apartamentul“ însă a eşuat, deoarece bărbatul şantajat a reuşit să anuleze actele semnate cu forţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite