Apel către Igor Dodon să trimită la reexaminare legea ce permite agitaţia în ziua alegerilor
0
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a solicitat printr-un Apel adresat preşedintelui ţării ca acesta să trimită Parlamentului spre reexaminare legea adoptată de legislativ la 23 noiembrie 2018, prin care s-a decis eliminarea restricţiilor cu privire la agitaţia electorală în ziua alegerilor, pe motiv că aceasta contravine bunelor practici în materie electorală.
Legea propune modificări la Codul Electoral şi la cel Contravenţional pentru a permite desfăşurarea agitaţiei electorale atât în ziua alegerilor, cât şi în ziua anterioară alegerilor, inclusiv lângă secţiile de votare, transmite IPN.
Potrivit CALC, această modificare a Codului Electoral a fost făcută în baza raportului Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, ca urmare a hotărârii Parlamentului din 11 iulie 2018 prin care s-a iniţiat efectuarea unei analize ample, evaluări şi expertize a legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chişinău în 2018.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a prezentat anterior Comisiei juridice, numiri şi imunităţi o opinie pe marginea experienţei internaţionale privind reglementările referitoare la agitaţia şi publicitatea electorală, iar argumentele prezentate nu au fost luate în consideraţie sau au fost smulse din context şi interpretate unilateral.
CALC consideră oportună preluarea modelelor democratice de reglementare a agitaţiei electorale, astfel încât aceasta să fie în continuare restricţionată în spaţiul fizic în ziua alegerilor şi ziua anterioară alegerilor, însă să fie permisă pe reţelele de socializare şi internet. Adică, în internet, în ziua liniştii electorale, poate fi considerată publicitate şi agitaţie interzisă doar cea contra cost, care amplifică circuitul fluxului informaţional cu conţinut electoral în favoarea concurenţilor electorali sau împotriva oponenţilor acestora. Anume acest gen de publicitate şi agitaţie trebuie sancţionat.
Organizaţiile membre ale CALC consideră că menţinerea zilei tăcerii electorale va proteja alegătorii de influenţa abuzivă a concurenţilor în spaţiul fizic, a factorilor administrativi şi a membrilor birourilor electorale. De asemenea, va împiedica exercitarea presiunilor asupra alegătorilor în ziua alegerilor, pentru a evita altercaţii şi tulburări ale liniştii publice în preajma secţiilor de votare şi va garanta şanse egale tuturor concurenţilor electorali indiferent de resursele la care aceştia au acces şi pe care le-ar putea folosi intens în ziua alegerilor pentru a se promova.
CALC subliniază că, potrivit Codului bunelor practici în subiecte electorale al Comisiei de la Veneţia, nu este recomandată modificarea elementelor fundamentale ale legislaţiei electorale în anul dinaintea alegerilor, cu atât mai mult nu este recomandabil să se facă acest lucru în ajunul campaniei electorale.