ANSA a retras de pe piaţă peste 3 tone de producţie lactată neconformă standardelor de calitate
0
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a retras de pe piaţă aproximativ 3,5 tone de producţie lactată neconformă standardelor de calitate. 2,7 tone din cantitatea retrasă este producţie autohtonă. Informaţiile au fost prezentate miercuri, 28 februarie, în cadrul unor audieri în comisia parlamentară de profil, transmite IPN.
ANSA a prelevat şi supus verificărilor 203 probe.
„Am făcut tot posibilul să cuprindem toţi producătorii şi tot asortimentul de produse lactate”, a menţionat vicedirectorul instituţiei, Ion Toma.
S-a constat că încălcările sunt admise în mare parte de aceeaşi producători, care preferă să achite amenzi de 15 mii de lei decât să respecte standardele de calitate impuse. ANSA a pus sub restricţie produsele retrase de pe piaţă şi ele nu mai pot fi comercializate.
Deputaţii participanţi la audieri au propus sancţiuni mai dure pentru producătorii neoneşti, până la sistarea activităţii. Sancţiunile trebuiau înăsprite încă acum doi-trei ani, crede deputatul Petru Porcescu, care a criticat ANSA că nu a făcut nimic „până au bătut clopotele”.
Deputatul s-a referit la studiul făcut recent public de o organizaţie obştească, care a arătat că în mai multe produse lactate de pe piaţă conţinutul de grăsime vegetală depăşite cu mult normele prevăzute.
Vicedirectorul ANSA spune că instituţia are mai multe propuneri de modificare a legislaţiei pentru a putea responsabiliza agenţii economici. Dacă un produs conţine alte componente decât cele anunţate de producător pe etichetă, se poate spune că e un produs falsificat.
„Produsele în componenţa cărora sunt grăsimi vegetale în exces trebuie să fie plasate pe tejghea separat de produsele lactate. Aceste produse trebuie să fie marcate corect. Altfel vorbim despre o înşelare a consumatorului”, a spus Ion Toma.
Un studiu iniţiat de Fundaţia Est-Europeană şi efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare a arătat că într-un număr semnificativ de produse lactate precum: untul, smântâna, caşcavalurile şi brânzeturile, comercializate în Republica Moldova, grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini. Studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar şi de import.