Andrei Spînu anunţă lansarea Programului Transport Modern: Va schimba din temelie domeniul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, anunţă lansarea Programului „Transport Modern” care, potrivit lui, va schimba din temelie domeniul transportului, transmite IPN.

 „Programul este unul curajos, menit să facă regulă şi să avem standarde mai înalte pentru serviciile de transport. Să sprijinim conectivitatea şi mobilitatea oamenilor”, a declarat oficialul în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Andrei Spînu, pe parcursul timpului nu s-a dorit serios să se reformeze sectorul transporturilor, să se lupte cu transportul ilicit, să se introducă un sistem care să ofere tuturor cecuri şi să se verifice că toate rutele sunt operate conform orarului, să se investească în autobuze şi microbuze noi şi să se facă regulă în gările auto.

Programul include lansarea unui program naţional de susţinere a transportatorilor pentru reînnoirea parcului auto. În acest sens, se analizează oferirea de fonduri de garantare a creditelor, credite preferenţiale, reducerea de taxe la importul de autobuze şi microbuze noi şi atragerea de fonduri europene. De asemenea, va fi lansat un program naţional de combatere a transportului ilicit de pasageri, inclusiv în domeniul de taxi. Din ianuarie, se lucrează la prima campanie de combatere a transportului ilicit, iar în luna martie se intenţionează începerii acţiunii.

Digitalizarea fiscalizării domeniului prin implementarea unui sistem de management integrat în transport, precum e-bilet sau e-GPS, face parte din program. Andrei Spînu a relatat că secretarul de stat în domeniul transporturilor va efectua o vizită în Polonia, săptămâna viitoare, pentru a aduce cele mai bune practică în domeniu, în ţară. Totodată, astăzi va semna un ordin privind numirea unui nou adjunct la ANTA, responsabil de digitalizare.

Va fi modificată metodologia de calcul a tarifelor pentru pasageri şi serviciile de autogară. Va fi oferită o metodologie de calcul care ia în considerare criteriile de confort şi reflectă opinia APL. Potrivit ministrului, metodologia actuală de calcul este învechită. Se va lua în calcul liberalizarea preţurilor pentru anumite rute, în special pentru cele lungi, de peste 150 de km.

S-a ajuns la o înţelegere cu transportatorii privind modificarea treptată a tarifelor, în contextual creşterii preţurilor la produsele petroliere, a menţionat oficialul. De asemenea, transportatorilor li s-a oferit un mecanism prin care pot stabili diferenţiat tarife pentru rutele raionale şi cele interraionale. Astăzi, ministrul va semna ordinal referitor la tarifele care vor intra în vigoare din 1 martie. De asemenea, va fi lansat un program naţional pentru optimizarea rutelor. Ministerul se va implica ca rutele de transport să fie eficiente, bine adaptate la fluxul de trafic şi nevoile beneficiarilor.

Ministerul este în faza finală de pregătire a proiectului de modificare a Codului transportului rutier. Din toamnă se poartă discuţii cu cei interesaţi. Oficialul speră ca în primăvară  documentul să intre în vigoare. La fel, se lucrează la o strategie de mobilitate care să includă toate tipurile de transport.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite