Andrei Năstase anunţă proteste, după ce Plahotniuc a lansat ideea schimbării sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mesaj.md
FOTO mesaj.md

Anunţul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, privind promovarea schimbării sistemului electoral în Moldova din cel proporţional în unul uninominal, consolidează un nou val de critici împotriva democraţilor. După ce Igor Dodon a declarat că iniţiativa lui Plahotniuc nu va trece şi că şeful statului se va opune categoric acesteia, şi preşedintele PPDA, Andrei Năstase, susţine că formaţiunea sa va organiza proteste faţă de ideea lansată de conducerea PD.

Potrivit lui Năstase, în spatele iniţitivei de modificare a sistemului electoral „se ascunde intenţia clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere cu orice preţ”.

„Suntem conştienţi de faptul că pentru a evita moartea politică şi a scăpa de responsabilitatea juridică pentru faptele comise, regimul încearcă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral, pe modelul realizat deja în Adunarea Populară din UTA Găgăuzia. În aceste circumstanţe, facem apel către întreaga populaţie, către opoziţie şi societatea civilă să ne consolidăm şi să ne conjugăm eforturile pentru a împiedica această iniţiativă de modificare a sistemului electoral în interesul personal al lui Plahotniuc şi al actualei guvernări ilegitime. Este imperios necesar ca de comun acord să stabilim mijloacele de contracarare a acestei iniţiative, inclusiv prin organizarea unor proteste de amploare, data şi locul de desfăşurare ale cărora să fie anunţate în cel mai scurt timp în urma consultărilor”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că pe 3 martie, liderii PPDA, PLDM, şi PAS afirmau că guvernarea vrea să se menţină la putere cu orice preţ, iar acum încearcă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral. În acest context, formaţiunile au semnat o declaraţie comună. Ei au menţionat că PD intenţionează să schimbe sistemul electoral proporţional în unul cu vot uninominal, ca să le fie mai uşor să obţină majoritatea parlamentară prin fraudă şi corupere.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite