Anatol Ţăranu: Votul basarabenilor a salvat partidul lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Andreea Alexandru
FOTO Mediafax Andreea Alexandru

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că votul basarabenilor a salvat Partidul Mişcarea Populară al lui Traian Băsescu. Dacă n-ar fi fost aceste peste 10 mii de voturi ale cetăţenilor români din Republica Moldova, Băsescu nu era astăzi eurodeputat, a declarat analistul la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

În ceea ce priveşte Partidul „PRO România”, Anatol Ţăranu spune că primii politicieni de pe lista formaţiunii ar putea să nu meargă în Parlamentul European pentru că vor rămâne în ţară să se pregătească pentru viitoarele alegeri parlamentare. Astfel, nu este exclus că vicepremierul Iurie Leancă, care a fost inclus cu numărul patru în lista PRO România, ar putea accede în funcţia de eurodeputat.

Analistul a menţionat că după alegerile parlamentare care au avut la începutul anului în Republica Moldova, adversarii românismului jubilau pentru că nicio forţă care susţine ideea pro-românească nu a acces în Parlamentul de la Chişinău. Potrivit lui, la europarlamentare a participat un număr impunător de votanţi având în vedere că au fost deschise doar 36 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova. „Dar cea mai importantă este calitatea alegătorului care a venit să voteze la europarlamentare. Este absolut evident că majoritatea covârşitoare din cei care au votat la europarlamentare este unionistă”, a menţionat Anatol Ţăranu.

Expertul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene Mihai Mogîldea consideră că în ceea ce priveşte opţiunea cetăţenilor români din stânga Prutului se observă „diluarea” votului tradiţional pentru partidul lui Traian Băsescu.

„Vedem că Partidul Naţional Liberal a reuşit să obţină mai multe voturi decât PMP. Acest lucru este motivat în mare parte de faptul că PNL s-a bucurat de susţinerea liderilor opoziţiei din Republica Moldova şi de faptul că PNL a avut pe listă deputaţi care în legislatura trecută din Parlamentul European au venit cu mesaje direcţionate către publicul din ţara noastră, au venit cu poziţii pe subiecte legate de Republica Moldova şi mai ales pe dezbaterile care aveau loc anul trecut despre asistenţa macrofinanciară a UE”, a menţionat expertul.

Mihai Mogîldea atrage atenţia că în Republica Moldova, spre deosebire de alte state unde a votat diaspora românească, Uniunea „Salvaţi România” nu a obţinut un vot semnificativ din partea cetăţenilor. „Acest lucru a fost influenţat de faptul că ei nu au avut reprezentanţi care să conducă o campanie activă. Spre deosebire de PMP şi PNL, conexiunile USR cu cetăţenii din Republica Moldova, dar şi cu factori de decizie şi grupuri de influenţă de la Chişinău nu sunt atât de strânse”, spune expertul.

La alegerile pentru Parlamentul European care au fost organizate de statul român pe teritoriul Republicii Moldova au participat aproape 38 de mii de alegători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite