Alexandru Jizdan: Corupţia este în scădere în Ministerul de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, afirmă că fenomenul corupţiei este în scădere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar stabilirea moratoriului asupra controalelor de stat a fost unul dintre motivele care a dus la diminuarea acestui fenomen, pentru că o bună parte din actele de corupţie ar fi fost provocate de către angajaţii implicaţi în combaterea crimelor economice.

„Din momentul în care s-a interzis prin lege ca noi să verificăm agenţii economici, de la sine a dispărut şi fenomenul în această categorie de investigaţii”, a spus ministrul. 

Alexandru Jizdan a mai menţionat că cea mai coruptă instituţie din punctul de vedere al cetăţenilor este Inspectoratul Naţional de Patrulare, structură în care va veni cu o abordare nouă a problemei.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, şeful de la MAI a menţionat că 80% din violuri şi omoruri au fost efectuate de persoane în stare de ebrietate. Statistica arată că dacă în plan mondial o persoană consumă 6,4 litri de alcool pe an, un moldovean consumă, în medie, 15,9 litri pe an. Alcoolul poate fi cumpărat nestingherit, inclusiv pe parcursul nopţii. Această problemă a alcoolului trebuie rezolvată, în opinia lui. 

„Schimbarea politicii în domeniul consumului de alcool va rezolva din aceste probleme. Cifrele de la sine vorbesc. Dacă vom rezolva această problemă, de la sine criminalitatea va scădea”, a afirmat oficialul.

Ministrul susţine că îl îngrijorează modul nesănătos de viaţă şi consumul de alcool ca relaxare şi în rândul poliţiştilor. Speranţa de viaţă al unui poliţist este de 59 de ani. Pentru a verifica condiţia fizică a lucrătorilor MAI, în luna mai vor trece teste sportive toţi conducătorii din cadrul ministerului. Este vorba despre patru teste sportive, pe care dacă nu le vor susţine se va pune sub semnul întrebării aflarea lor în aceste funcţii. Ulterior, vor fi testaţi toţi poliţiştii. 

„Noi vom impune lumea să practice sportul în MAI şi nu doar sport la nivel de amator. Vor fi unii dintre dânşii care vor face sport la nivel profesionist pentru ca noi în stradă să avem oameni cu o condiţie fizică foarte bună. Salvatorii trebuie să fie oameni care să reziste în orice condiţii”, a declarat Jizdan. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite