Alegeri Chişinău. Andrei Năstase afirmă că va majora fondul de salarii pentru pedagogi cu 45 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr la funcţia de primar al Capitalei, Andrei Năstase, promite că va majora fondul de salarii pentru cadrele didactice şi managerii din învăţământul preşcolar, primar şi secundar cu 45 de milioane de lei, ajustat anual la rata inflaţiei, începând cu anul 2019.

În programul său electoral, candidatul PPDA fixează creşterea investiţiilor capitale în sistemul educaţional şi alocarea lor în funcţie de priorităţile stabilite.

Printre priorităţi, Andrei Năstase menţionează deschiderea de noi grădiniţe şi grupe pentru asigurarea fiecărui copil cu un loc la grădiniţă. 

Candidatul spune că va determina agenţii economici care construiesc cartiere rezidenţiale noi să investească alături de Primărie în infrastructura educaţională şi va facilita inclusiv deschiderea de grădiniţe private.

Un alt obiectiv inclus în programul electoral este simplificarea în continuare a procesului de înscriere la grădiniţe, cu eliminarea normelor discreţionare care oferă spaţii pentru abuzuri din partea funcţionarilor. 

De asemenea, candidatul PPDA promite instituirea unui minim de finanţare a educaţiei din veniturile totale ale Primăriei, excluzând transferurile, de cel puţin 20%, începând cu bugetul pentru anul 2019.

Andrei Năstase susţine că va lansa un program realist, dar ambiţios de renovare a instituţiilor de învăţământ şi de dotare cu echipament modern a claselor, a terenurilor de sport etc. Un alt obiectiv menţionat este asigurarea unui nivel de calitate comparabil pentru toate instituţiile de învăţământ, în aşa fel încât, indiferent de instituţia unde îşi face studiile copilul, acesta să beneficieze de servicii similare.

Andrei Năstase mai menţionează că urmează a fi întreprinse măsuri de creştere a reuşitei şcolare în şcolile cu probleme, prin dotări suplimentare, creşterea motivaţiei şi retenţia cadrelor didactice. De asemenea, urmează a fi consolidate capacităţile Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport în vederea realizării funcţiilor de bază ale acesteia, pentru a asigura accesul elevilor la educaţie de calitate şi a rezolva problema abandonului şcolar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite