CAPITAL: Unirea cu Republica Moldova, o factură de zece miliarde de lei anual pentru bugetul României
0Criza din Ucraina a adus din nou în actualitate ipoteza reunificării. Săptămânalul Capital de la Bucureşti a estimat la 10 miliarde de lei româneşti costul pe care ar trebui să-l suporte bugetul României ca să aducă la acelaşi nivel salariile, pensiile sau cheltuielile de funcţionare a instituţiilor publice din Repulica Moldova
Reunificarea Germaniei a costat 2.000 de miliarde de euro, plătiţi de Vestul mai bogat în circa două decenii. Şi, cu toate acestea, nivelul de dezvoltare al fostei RDG este încă semnificativ sub cel al regiunilor care au rămas în sfera de influenţă occidentală. România nu are nici pe departe puterea economică a RFG, dar în cazul repetării scenariului german ar trebui să-şi permită măcar egalizarea salariilor, pensiilor şi prestaţiilor sociale de pe cele două maluri ale Prutului, constată Capital.
Beneficii pentru moldoveni
Conform estimărilor făcute de publicaţie o echivalare a lefurilor din sistemul public ar însemna un efort suplimentar de 2,4 miliarde de lei româneşti (circa 10 miliarde de lei moldoveneşti) anual.
O echivalare a pensiilor între cele două state ar însemna pentru bugetul României o cheltuială suplimentară de 4,4 miliarde de lei anual, fără a lua în calcul pensiile speciale. Aducerea la acelaşi nivel a indemnizaţiilor pentru mame ar costa cam 230 de milioane de lei anual. Alte câteva sute de milioane de lei anual ar reprezenta echivalarea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, a ajutoarelor sociale şi a celor de şomaj.
Nu în ultimul rând, pentru a ajusta la nivelul actual al sistemului public românesc, instituţiile din Basarabia ar mai avea nevoie de 3,2 miliarde lei anual.
Potrivit Capital, în total, „românizarea“ salariilor bugetarilor, a pensiilor şi altor prestaţii sociale, precum şi a cheltuielilor de funcţionare ale sistemului public din Republica Moldova ar costa peste zece miliarde de lei româneşti (peste 41 de miliarde de lei moldoveneşti) anual. Adică un procentaj de circa 1,5% din PIB-ul României, nu imposibil, dar destul de greu de suportat de bugetul statului român.
Taxe mai mari
Nu trebuie uitat, însă, că o eventuală reunificare ar aduce lucruri mai puţin plăcute şi pentru moldoveni. Cum ar fi o egalizare a taxelor şi impozitelor. Taxa pe valoare adăugată, de pildă, ar urma să crească de la 20%, cât este în prezent, la 24%. Va fi mărită şi TVA pentru câteva cazuri speciale (de la 8% la 9% pentru produse de panificaţie şi de la 5% la 24% pentru gaze naturale). Ar trebui să se schimbe şi modul de calcul al impozitului pe venit (care ar trece de la două cote, de 7% şi 18%, la cota unică de 16%), dar şi al impozitului pe profit (de la 12% acum la 16% după o ipotetică reunificare). Nu în ultimul rând, ar urma să fie egalizate şi accizele, ceea ce ar duce la creşteri de preţuri la energie electrică, gaze, alcool şi mai ales carburanţi. În prezent, litrul de motorină sau benzină se vinde dincolo de Prut cu circa un euro, faţă de 1,40 euro în România. Iar diferenţa este dată aproape exclusiv de costurile fiscale mai mici.