Moldoveanul care a mutat agenţia imobiliară pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Sîrbu a absolvit Facultatea de Inginerie Civilă la Bucureşti FOTO Adevărul
Dumitru Sîrbu a absolvit Facultatea de Inginerie Civilă la Bucureşti FOTO Adevărul

După cinci ani petrecuţi în Bucureşti, moldoveanul Dumitru Sîrbu a decis să transforme piaţa imobiliară locală. Rently.ro este o agenţie virtuală, care găseşte toate proprietăţile disponibile direct de la proprietar.

Dumitru Sîrbu a venit de la Chişinău în România în 2008. Un student basarabean aterizat la Bucureşti, după ce a intrat la Facultatea de Inginerie Civilă, care-şi căuta chirie. Şi a găsit. „Nu mi-au dat cămin din cauza birocraţiei. Am stat trei zile şi trei nopţi prin cafenele ca să găsesc ceva şi am dat 450 de euro, plus comision, la Gara de Nord“. Aşa a răsărit ideea imobiliarelor în mintea lui. Cinci ani mai târziu se năştea Rently - o platformă online gândită să ajute tinerii să-şi caute chirie, fără a trece prin procesul clasic, de până acum. 

Primul pas spre Rently a fost angajarea la o agenţie imobiliară, în vara de după primul an de facultate. „Am vrut să văd ce softuri folosesc pentru a scana anunţurile de la particulari de pe internet. Ei le republică apoi cu numărul agentului pe toate site-urile de imobiliare din România“, spune Dumitru.

După încă un an de studenţie, basarabeanul s-a asociat cu un fost coleg de muncă şi a deschis o mică agenţie imobiliară, despre care vorbeşte cu puţină ruşine, deoarece era una clasică, de apartament. „Am înţeles că nu merge aşa şi am plecat. Plus, nu am câştigat niciun ban“, recunoaşte tânărul.

Cum treci de la imobiliare, un domeniu care acţionează încă offline (deşi doar 30% din anunţurile relevante mai sunt acum doar în ziarele printate, restul fiind de pe internet), la IT şi imobiliare? Dumitru a avut norocul de a ajunge la Clubul Profesioniştilor în Imobiliare, unde a întâlnit câţiva oameni care i-au devenit mentori, cum sunt Vlad Stan, Andrei Pitiş sau Adrian Erimescu.

UNIŢI DE ACEEAŞI IDEE

După câteva luni la multinaţionala Coldwell Banker, Dumitru a considerat că a trecut prin toate etapele de evoluţie. În noiembrie 2012 a ajuns la evenimentul Startup Weekend, unde tinerii îşi prezintă cele mai interesante proiecte din IT. A descoperit cu surprindere că mai erau alţi trei oameni care aveau aceeaşi idee. Aşa s-a născut Rently. Ceilalţi trei, toţi programatori, erau ceea de ce avea nevoie –tehnicieni care să completeze background-ul său imobiliar.

„Am stat trei zile la evenimentul acela şi am făcut un prototip al produsului. Am ajuns şi la denumirea de Rently. Atunci am pus bazele, dar nu l-am dus mai departe, pentru că ei erau implicaţi şi într-un alt startup – UseTogether“, povesteşte Dumitru.

De la prototip la produsul final au trecut 11 luni, pentru că programatorii lucrau la două proiecte în acelaşi timp. „Mă gândeam cum să-i atrag. Totul era gratis, din pasiune, din credinţă în proiect“, susţine tânărul.

În acelaşi timp, el a continuat colaborarea cu site-ul imobiliare.ro şi a încercat să afle nevoile consumatorilor, vorbind cu o sută de oameni în particular, într-un fel de studiu de piaţă.

CUM FUNCŢIONEAZĂ SITE-UL?

Lansarea Rently.ro a avut loc pe 23 august anul acesta. Cum funcţionează? Utilizatorul vede pe o hartă a Bucureştiului anunţurile disponibile, poate intra pentru a primi mai multe detalii despre locuinţă şi poate suna proprietarul. Până acum, site-ul a fost gratuit, dar în cea mai scurtă perioadă Dumitru consideră că o taxă va fi justă. Primele preţuri cu care „se joacă“ sunt 9 euro pentru 48 de ore şi 29 de euro pentru şapte zile. „E mult mai mic decât comisionul unui agent, iar noi completăm anunţurile, sunând proprietarii pentru a afla mai multe detalii. De asemenea, în curând vom avea şi angajaţi care se vor duce la locaţiile fără poze“, explică moldoveanul.

Folosind softul care scanează proprietăţile pe internet, cei de la Rently le introduc într-o bază de date. Apoi, în funcţie de anunţ, o echipă de trei angajaţi îi sună pe proprietari pentru a completa informaţiile. Unul dintre avantajele site-ului este faptul că proprietăţile nu dispar niciodată din sistem. În viitor Dumitru vrea să implementeze un sistem de notificări pentru a-i anunţa pe cei interesaţi de o garsonieră sau de un apartament, atunci când acestea se eliberează. Spre deosebire de anunţuri, Rently vrea să indexeze pe hartă toate locuinţele disponibile până în 1.000 de euro chirie. Nu se vor extinde însă niciodată pe piaţa de vânzări imobiliare, total diferită.

MOLDOVA ŞI RUSIA, ÎN PLAN

Va schimba Rently viitorul agenţiilor imobiliare? Dumitru Sîrbu nu doreşte să le elimine, ci să dezvolte cel mai mare site de închirieri din Europa de Est, având planuri de extindere în primul rând în Chişinăul natal, cu un birou aici, dar şi în Rusia. În plus, el vrea să colaboreze cu agenţii imobiliari. Aceştia oferă proprietăţile lor şi primesc un comision direct. În plus, Rently le transmite oferte care nu merg pe site, cum sunt cele de peste 1.000 de euro.

Echipa tehnică a proiectului este formată din Felix Kerekeş şi Cătălin Pintea. Felix a făcut un internship la Google, iar Cătălin a lucrat la o multinaţională ca designer pentru site-uri din afară. De pe 23 august până acum, varianta Beta (de teste) a site-ului a fost mai populară decât se aşteptau băieţii. În prima zi au fost 3.000 de vizite, iar cei care au găsit chirie pe site au fost surprinşi că a fost o perioadă gratis. De asemenea, 180 de oameni au vrut să cumpere un abonament la Rently, atunci când a fost testat sistemul de plăţi. ;

“Mă gândeam cum să-i atrag pe programatori. Totul era gratis, din pasiune, din credinţă în proiect. Dumitru Sîrbu Rently.ro
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite