TVR: Preţul gazului cumpărat din România va fi mai mare decât cel pe care Republica Moldova îl plăteşte acum pentru gazele de la Gazprom
0Să nu vă imaginaţi că, peste 17 luni, când va fi terminată conducta Iaşi-Ungheni, moldovenii vor aplica un şut arogant Gazprom-ului, bucuroşi că vor lua gaze ieftine de la fraţii lor români, susţine într-o analiză pentru postul TVR, Moise Guran
"Prezentată ca un fel de realizare similară unirii dacilor sub regele Burebista, conducta de gaze de la Iaşi la Ungheni are totuşi importanţa ei, pe care, zic eu, ar trebui să o înţelegem cu toţii exact, indiferent dacă suntem sau nu pro-unionişti", constată autorul analizei apărute pe portalul tvr.ro.
"Frate-frate, dar brânza-i pe bani"
Potrivit lui Moise Guran, conducta se va face în mare parte pe banii României, pentru că 70% din lungimea ei se află în România.
"Valoarea ei strategică pentru Republica Moldova există, dar nu trebuie exagerată. Să nu vă imaginaţi că, peste 17 luni, când va fi terminată conducta, moldovenii vor aplica un şut arogant Gazprom-ului, bucuroşi că vor lua gaze ieftine de la fraţii lor români. România este şi ea ţară importatoare de gaze de la Gazprom, iar principiul "frate-frate, dar brânza-i pe bani" se aplică. Preţul gazului cumpărat din România va fi mai mare decât preţul la care Moldova cumpără acum gaze de la Gazprom, va fi chiar mai mare decât preţul la care ruşii aduc gaze dincoace de Prut, în România", afirmă Moise Guran, prezentatorul emisiunii Ora de Business de la TVR 1.
În următorii cinci ani România nu va avea suficiente gaze şi pentru Republica Moldova
"Sunteţi dezamăgiţi? Nu trebuie să fiţi. Nu, nu e un fel de speculă pe care România o face cu Republica Moldova. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este că, în următorii cel puţin cinci ani, exporturile de gaze româneşti în Moldova vor fi limitate. O dată, pentru că până atunci nu vom avea gaze suficiente nici pentru noi şi, a doua oară, da, pentru a nu ofensa Rusia. Să fie adică bine pentru toată lumea, până una alta.
În timp, este de dorit într-adevăr ca autorităţile de la Chişinău să ia din ce în ce mai multe gaze din România şi din ce în ce mai puţine de la ruşi. Dar asta va fi decizia lor, căci, lucru important, vor avea o alternativă. Până acum nu aveau, iar fraţii de peste Prut se puteau trezi în miez de iarnă, cu gazul tăiat şi ţara în ţurţuri, chemaţi să negocieze alte preţuri cu ruşii", mai adaugă autorul.