De ce este dificil să schimbi lei moldoveneşti în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO rfi.ro
FOTO rfi.ro

Chiar dacă România este stat vecin şi cel mai important partener de afaceri al Republicii Moldova, de cealaltă parte a Prutului este dificil să schimbi lei moldoveneşti. Experţii spun că nu există nicio barieră administrativă. Doar că nu există cerere pentru această monedă.

Solicitat de IPN, consultantul în management Valentin M. Ionescu de la Bucureşti a spus că cererea pentru leul moldovenesc este foarte scăzută atât în cazul persoanelor fizice, cât şi pentru firme. Potrivit Băncii Naţionale a României, leul moldovenesc este cotat la aproximativ 0,21 bani. 

„Economia din Republica Moldova este mică şi moneda nu este atractivă. Tranzacţiile cu o anumită monedă sunt influenţate de schimbul de mărfuri şi servicii. Or, schimburile între ţările noastre au volume mici şi nu au la bază această monedă de plată”, a subliniat expertul român.

În 2016, schimbul comercial între cele două state s-a cifrat la 1,35 miliarde de euro. „Republica Moldova, fiind pe sold negativ, nicio firmă din România nu utilizează leul moldovenesc. Moneda este slabă. Nu ai unde să o tranzacţionezi. De aceea, tranzacţiile se fac în euro sau în dolari. Iar dacă cererea pentru leul moldovenesc este scăzută, casele de schimb valutar nu au interes să cumpere şi să păstreze în stoc această monedă”, a explicat expertul.

Valentin M. Ionescu a mai spus că volumul de monedă (leu moldovenesc) emis de Banca Naţională a Republicii Moldova şi aflat în circulaţie în România este foarte scăzut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite