Doar jumătate din bunurile exportate de Republica Moldova sunt de producţie autohtonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punctul de vedere al originii bunurilor, exporturile Republicii Moldova din trimestrul II al anului 2013 au fost în special bunuri de fabricaţie autohtonă - 50,1%, bunuri de origine străină anterior importate şi apoi reexportate fără a fi supuse unor modificări esenţiale - 22,1% şi bunuri exportate după prelucrare pe teritoriul ţării - 27,8%, arată un raport al Băncii Naţionale

Volumul comerţului exterior cu bunuri (FOB-FOB) a însumat în trimestrul II al anului 2013 circa 1,9 miliarde de dolari, majorându-se cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului precedent, arată raportul Balanţa de Plăţi elaborat de Banca Naţioală a Moldovei (BNM).

Studiul relevă că în urma majorării importurilor de bunuri cu 8,2%, iar a exporturilor doar cu 0,4%, deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,5% şi a ajuns la 788,14 milioane de dolari.

Potrivit statisticii vamale deficitul balanţei comerciale s-a majorat atât cu ţările UE – cu 11,3%, cât şi cu ţările CSI - cu 41,8%.

Din punctul de vedere al structurii bunurilor comercializate, exporturile au fost în continuare dominate de livrările de produse agroalimentare, cărora le-a revenit o pondere de 33,3% din total. Însă, valoarea acestora s-a diminuat cu 17,8% faţă de trimestrul II din anul 2012, în special pe seama scăderii exporturilor de uleiuri de floarea-soarelui cu 96,2%. Raportul BNM relevă că exporturile de băuturi alcoolice au înregistrat o majorare cu 15%.

Din punctul de vedere al originii bunurilor, exporturile Republicii Moldova au fost constituite
majoritar din bunuri de fabricaţie autohtonă - 50,1%, bunuri de origine străină anterior importate şi
apoi reexportate fără a fi supuse unor modificări esenţiale - 22,1% şi bunuri exportate după
prelucrare pe teritoriul ţării – 27,8%.

Exporturile de bunuri după prelucrare (lohn) s-au majorat cu 11,7% comparativ cu trimestrul
II al anului 2012, până la 149,74 milioane de dolari din care: îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte - 61.37 milioane de dolari; fire, cabluri şi alte conductoare electrice - 58,75 milioane; încălţăminte şi părţi de încălţăminte - 5.56 milioane; valize, geamantane, mape şi tocuri din piele – 4.94 milione de dolari.

În structura importurilor, cea mai mare pondere – 19,7%- a revenit tradiţional produselor minerale. Din acestea, peste 90% reprezintă importurile de produse energetice şi electricitate, ce s-au majorat cu 12,5% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Volumul fizic al gazului natural importat în trimestrul II, 2013 s-a majorat cu 1.6% comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar preţul mediu de achiziţie al gazului natural s-a diminuat de la 398,01 dolari până la 386,25 dolari pentru o mie de metri cubi (în condiţii DAP frontiera Ucraina / Republica Moldova).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite