Bogaţia Moldovei, ascunsă în beciuri adânci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beciurile de la Purcari mai ascund vinuri din colecţia anului 1984, ce a fost livrată casei regale britanice/ Foto: Tudor Iovu
Beciurile de la Purcari mai ascund vinuri din colecţia anului 1984, ce a fost livrată casei regale britanice/ Foto: Tudor Iovu

Moldovenilor, de la vlădică la opincă, le place să se laude cu vinurile produse de ei. E ceva firesc, susţin oenologii, pentru că viticultura şi vinificaţia face parte din cultura şi tradiţiile noastre.

Şampania de Cricova, Cabernet de Mileştii Mici, Negru de Purcari, Heresul de la Ialoveni, Tarabostes de la Chateau Vartely, Cahorul de Ciumai. Şirul poate continua. Sunt vinuri cu care se poate mândri orice companie din lume, spun specialiştii de la noi. Cramele din Moldova au şi licori vechi de circa o sută de ani, care însă nu se vând. Preţul unei sticle de colecţie porneşte de la 80 de lei, dar poate ajunge şi la câteva zeci de mii de lei. Cea mai scumpă butelie de vin care a fost vândută în ţara noastră este un Tokay din anul 1940, pentru care s-au plătit 50.000 de lei.

„Cu cât este mai vechi, cu atât este mai scump. Acesta este doar unul dintre factorii principali pentru preţul vinului. Foarte importantă este podgoria de unde s-au strâns strugurii, tehnologia de prelucrare şi, nu în ultimul rând, anul recoltei", ne explică Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor. În opinia specialistului Mihai Măciucă, este eronat să spui că „uite ce colecţie minunată au cei de la Cricova sau de la Mileştii Mici, în timp ce alţii nu au aşa ceva". „Este meritul întregii ţări ca acolo se găsesc asemenea vinuri. Pentru crearea acestor colecţii a lucrat toată lumea în decurs de zeci de ani", afirmă Mihai Măciucă.

Celebrele hrube de la Combinatul Cricova Cele mai vechi vinuri din Moldova se păstrează la Cricova/ cricova.md La Ialoveni se găseşte cel mai bun Heres din spaţiul post-sovietic/ Vinuri Ialoveni

Click aici pentru a vedea Galeria Foto

CRICOVA LA ORA REBRANDINGULUI

Vinoteca Cricova are cea mai bogată colecţie de vinuri din spaţiul ex-sovietic. Aici se găsesc exponate-unicat, precum vinul Ierusalimul de Paşti, cu o vechime de 100 de ani, sau o colecţie de Tokay din 1940. „O sticlă de Tokay a fost vândută la o licitaţie de binefacere, acum patru ani, cu 50.000 de lei, dar aceasta a fost o excepţie", spune Sorin Maslo, şeful Secţiei marketing a Combinatului Cricova. Potrivit lui Maslo, valoarea licorilor vechi nu a fost estimată pentru că sunt parte a patrimoniului naţional.

„Primele vinuri au fost produse aici în anii '50 ai secolului XX, iar cele mai vechi sticle cu vin moldovenesc sunt din anii '70. Valoarea acestora variază între 500 şi1.000 de lei", precizează specialistul. Cricova este cunoscută şi datorită spumantului său care a devenit un brand naţional. „În acest an, am început un amplu proces de rebranding, în cadrul căruia lansăm pe piaţă vinul Cricova Grand Vintage de cinci ani", a mai spus Sorin Maslo. La Cricova există caze speciale cu vinuri ce aparţin unor oameni politici sau personalităţi marcante din lume.

Angela Merkel şi-a încheiat vizita oficială în Republica Moldova cu o excursie în beciurile de la Cricova

Cricova va exporta anual un milion de sticle de vin în China

„REZERVA DE AUR" DE LA MILEŞTII MICI

Crama de la Mileştii Mici a intrat în Cartea Recordurilor, ediţia din 2007, după ce a fost validată ca fiind cea mai mare coleţie din lume. Este un veritabil oraş vinicol subteran cu o lungime totală de peste 200 de kilometri, cu străzi ce poartă numele vinurilor renumite. În total, aici sunt depozitate circa 1,5 milioane de sticle, iar cele mai vechi datează din anul 1969. Cel mai mult costă un Buket Moldavii din anul 1973, preţul căruia este de 29.700 de lei, iar o Utreneia Rosa din 1975 ajunge la 24.750 lei.

Directorul general al întreprinderii, Gheorghe Castraveţ, spune că au fost vândute câteva sticle din aceste colecţii. Tot în subteranele de la Mileştii Mici se păstrează şi aşa-zisa rezervă de aur, ce conţine circa 30.000 de sticle. „Nu doar preţul este important. Aceste vinuri sunt şi obiect de cercetare ştiinţifică, pentru că analizându-le putem afla cum evoluează în timp calitatea şi carcateristicile acestor băuturi", precizează managerul.

CRAMA REGALĂ DE LA PURCARI

Deşi pentru unii pare o legendă, faptul că o cramă din Republica Moldova livra vin Casei Regale Britanice este o certitudine. E adevărat că acest lucru nu se mai întâmplă din anul 1984. „Atunci au fost livrate ultimele sticle. Mai păstrăm câteva lăzi cu Negru şi Roşu de Purcari din acel an", afirmă Nicolae Chiosa, şef de producţie la Purcari.

Cele mai vechi vinuri păstrate în beciurile de la Purcari sunt din anul 1951, iar preţul unei sticle variază între 150 şi 200 de euro. De regulă acestea sunt consumate pe loc. „Vinurile sunt foarte bune, am putea pune preţuri mai mari, dar este dificil să garantezi calitatea lor. În epoca sovietică erau alte cerinţe de calitate, utilaj, altă tehnologie", susţine şeful de producţie.

În afară de Negru şi Roşu de Purcari aici a început să se producă şi Alb de Purcari. Despre popularitatea vinurilor produse aici vorbeşte faptul că toate sticlele din ediţia limitată de aproape 9.000 de bucăţi de Negru de Purcari din anul 2007 s-au epuizat.

Citeşte aici mai multe despre Vinăria Purcari

image
image
image

CLICK PENTRU GALERIE FOTO

COLECŢIA UNICAT DE VINURI HERES

Moldova a intrat în rândul producătorilor de Heres în anul 1957, iar primele vinuri au fost produse la vinăria Ialoveni în anul 1959. Heresul moldovenesc a devenit de atunci standardul de calitate pentru aceste băuturi în tot spaţiul sovietic. Aşa-zisul vin pelicular, cu nuanţă de nucă sau migdal, era extrem de căutat în epoca sovietică.

Cel mai vechi vin păstrat azi la Ialoveni este un Heres tare din anul 1967, iar costul unei carafe ajunge la 1.710 lei. Un Heres sec din acelaşi an valoarează 1.562 lei. „Avem stocuri mari în butoaie, dar din păcate nu lucrăm şi nu îmbuteliem", spune Liuba Caraulnâi, şefa Secţiei de producere la Vinuri Ialoveni. Litigiile declanşate în jurul acestei întreprinderi riscă să o ducă la pieire.

LICOAREA DIN STEPA BUGEACULUI

Puţini sunt cei care nu au degustat un Cahor. În multe familii a existat o tradiţie bisericească legată de această licoare. Specialiştii recomandă Cahorul de Ciumai, o zonă vinicolă din stepa Bugeacului. Vinul produs aici este livrat mai multor mănăstiri din ţară şi de peste hotare. Culoarea rubiniu închisă de rodie, aroma de coacază neagră şi prune uscate, sunt doar unele din caracteristicile unui Cahor de aici.

Veaceslav Leviţchi, director de vânzări la Wine International Project, firmă ce deţine vinăria Ciumai, spune că, deşi are o colecţie de vinuri vechi de 30-40 de ani, acestea nu pot fi folosite în scopuri comerciale. „Cantităţile rămase sunt mici şi importante mai mult în scopuri ştiinţifice. În schimb, avem vinuri produse în anii 1996-1997 de o calitate deosebită", se laudă managerul. O sticlă din aceşti ani valoarează circa 150 de lei.

Ziua Vinului nu va avea loc la Ungheni şi Nisporeni

Ziua Naţională a Vinului, motiv de neînţelegere

"Vinu-i produsul strategic, care aduce venituri considerabile în bugetul ţării. În această ramură lucrează 200.000 de persoane."

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii

"E bine că avem rezerve mari de vinuri, dar în lumea contemporană nu se lucrează pentru depozit. Trebuie să ne învăţăm să vindem vinul."

Grigore Arpentin, Oenolog

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite