Supăraţi pe demnitarii moldoveni, îi cer ajutor lui Traian Băsescu
0O familie de pensionari invalizi solicită autorităţilor să le fie schimbat apartamentul de la etajul patru cu unul la parter, ca să poată ieşi din casă în scaun cu rotile. Refuzaţi în repetate rânduri, bătrânii s-au adresat cu un demers preşedintelui României.
Tudor şi Tamara Dragoş locuiesc de 11 ani într-un apartament cu două camere de la etajul patru al unui bloc tip cămin din sectorul Buiucani al Capitalei. Fiind ambii pensionari şi invalizi de gradul doi, beneficiază de întregul pachet de ajutor oferit de către asistenţa socială. Dar nimeni nu-i poate ajuta să-şi soluţioneze principala problemă cu care se confruntă.
NU POATE IEŞI DIN CASĂ
Tamara Dragoş a suferit două atacuri de cord, în urma cărora a rămas cu partea dreaptă a corpului paralizată şi nu se mai poate deplasa de sine stătător. Poate face doar câţiva paşi, sprijinindu-se de mobilă şi pereţi sau ajutată de soţul ei. De mai bine de zece ani, femeia n-a ieşit din casă, deoarece blocul în care locuiesc nu are lift şi nici rampă de acces pentru scaunele cu rotile. Cele câteva zeci de scări de la parter până la etajul patru sunt un obstacol de netrecut pentru ea.
Familia Dragoş a încercat de nenumărate ori să sensibilizeze autorităţile publice, solicitând să fie ajutaţi să-şi schimbe apartamentul pe unul la parter. „I-am scris şi primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, şi fostului premier Vlad Filat, şi preşedintelui Nicolae Timofti“, povesteşte Tudor Dragoş.
LE-AU PROPUS SĂ SE MUTE ÎN SUBSOL
Au primit răspunsuri identice, semnate de viceprimarul Vlad Coteţ sau de şeful Direcţiei generale locativ-comunale Petru Gontea, care îi anunţă pe cei doi invalizi pensionari, făcând referire la legislaţia în vigoare, că autorităţile publice locale nu sunt în măsură să le satisfacă cerinţele şi că ei ar trebui să-şi rezolve singuri problema. „Doar o dată am reuşit să vorbesc cu viceprimarul Vlad Coteţ. Ne propunea o încăpere la subsol în schimbul apartamentului nostru. N-am acceptat, desigur“, afirmă Tudor Dragoş.
„NU E DE COMPETENŢA NOASTRĂ“
Svetlana Nijiberschi, şefa Direcţiei asistenţă socială a sectorului Buiucani, ne-a declarat că instanţa pe care o reprezintă nu este împuternicită să rezolve astfel de probleme. „Le-am propus un scaun rulant, dar au refuzat, spunând că le este inutil, pentru că blocul nu are rampă. Nu e de competenţa direcţiei noastre să ne ocupăm de schimbarea locuinţei“, a menţionat funcţionara.
Disperaţi şi refuzaţi de demnitarii moldoveni, cei doi bătrâni spun că aşteaptă acum ajutor de la şeful statului român. „Ultima şansă pentru noi este Traian Băsescu. Sunt fericit că am reuşit să-l văd şi să-l îmbrăţişez când a fost recent la Chişinău. I-am dat şi o scrisoare. Sper să ne ajute, e şi preşedintele meu“, mărturiseşte Tudor Dragoş, care şi-a redobândit cetăţenia română în 1993. ;
Ce prevede legislaţia
Articolul 22 din Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova la 30.03.2012, prevede: „Persoanelor cu dizabilităţi, conform indicaţiilor medicale şi ţinând cont de doleanţele acestora, în măsura posibilităţilor, li se oferă încăperi de locuit la etajele de jos, iar cei care au apartamente la etajele de sus au dreptul să ceară un schimb cu apartamente la etajele inferioare“. Totodată, legea spune că realizarea prevederilor articolului 22 „este pusă în sarcina autorităţilor publice locale, care elaborează şi aprobă proceduri şi programe proprii, ce ţin inclusiv de construcţia locuinţelor sociale“.
Daniela Pelin, stagiară