Prevederi din Codul de executare, declarate neconstituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO constcourt.md
FOTO constcourt.md

Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţională omisiunea acordării termenului de executare benevolă pentru plata pensiei de întreţinere, după ce Curtea a fost sesizată de către avocatul Aureliu Scorţescu.

În aceste condiţii, Parlamentul urmează să reglementeze termene de executare benevolă a hotărârilor judecătoreşti. În vederea excluderii unei sarcini excesive pentru debitor, Curtea a considerat necesară reglementarea încasării periodice a onorariului de către executorul judecătoresc, concomitent cu urmărirea plăţilor periodice pe care le face debitorul, transmite IPN.

Examinând materialele dosarului şi audiind argumentele părţilor, Curtea a reţinut că obligaţia executării unei hotărâri judecătoreşti o are debitorul. În situaţia în care acesta nu îndeplineşte benevol această obligaţie, intervine executarea silită, prin intermediul executorului judecătoresc. 

Curtea a constatat că, în conformitate cu articolul 15 din Codul de executare, titlul executoriu privind pensia de întreţinere se prezintă spre executare de către instanţa de judecată din oficiu. În acelaşi timp, potrivit articolului 10 din acelaşi document, executarea silită intervine dacă debitorul nu-şi îndeplineşte benevol obligaţiile.

Prin transmiterea din oficiu de către instanţa de judecată a titlului executoriu, debitorul este lipsit de posibilitatea de a executa benevol hotărârea judecătorească, până la începerea executării silite, contrar prevederilor articolului 10 din Codul de executare. 

Această împrejurare conduce la suportarea automată a cheltuielilor de executare, încasate de executorul judecătoresc în toate cazurile de stingere, totală sau parţială, a obligaţiei stabilite în documentul executoriu. Astfel, această situaţie constituie o sarcină excesivă care afectează patrimoniul debitorului, fapt care aduce atingere dreptului său de proprietate, garantat de Constituţie.

Până la reglementarea de către Parlament a termenelor de executare benevolă, înainte de transmiterea documentului executoriu pentru executare silită, se va aplica termenul de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii pentru executarea benevolă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite