Plahotniuc: Probabilitatea de aderare la UE este un motiv pentru a înfăptui reforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult ca oricând, locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, afirmă democratul Vlad Plahotniuc. Într-un articol pe care îl semnează în revista Politico, politicianul menţionează că într-o perioadă în care britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană, iar politicieni din alte ţări ale regiunii fac apel la iniţierea unor asemenea referendumuri, Republica Moldova îşi doreşte să se mişte în direcţia opusă, transmite IPN.

„Fiind o ţară mică, fără ieşire la mare, considerată de Rusia drept o parte din „vecinătatea sa apropiată” – cu România ca aliat NATO la vest şi Ucraina la est, noi suntem dornici şi pregătiţi să aderăm la UE şi să adoptăm reforme radicale pentru a asigura stabilitatea durabilă şi prosperitatea naţiunii noastre. Eradicarea corupţiei, eliberarea sistemului economic şi consolidarea statului de drept – aceste reforme sunt o necesitate, nu un lux”, susţine democratul.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, Europa este casa Republicii Moldova, atât din punct de vedere cultural, cât şi geografic. „Chiar dacă noi ne-am asumat demult responsabilitatea de a implementa reforme în economie, politică şi justiţie, perspectiva aderării la UE ne încurajează să dublăm eforturile”, a notat politicianul.

Pentru unii integrarea european este un ideal de neatins, nu însă pentru Republica Moldova, susţine Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, moldovenii lucrează la instituirea unei democraţii de piaţă liberă, orientată spre vest, şi caută o soluţie pentru rezolvarea problemei legate regiunea separatistă transnistreană, care este susţinută de Rusia, dar recunoscută în toată lumea drept parte a Republicii Moldova. Fiind cea mai săracă ţară din Europa, cu 30% din populaţie care lucrează peste hotare, e nevoie de făcut mai multe pentru a asigura puterea şi suveranitatea naţiunii.

Vlad Plahotniuc mai spune că, având în faţă aceste provocări, Moldova simte şi conştientizează necesitatea de a adera la comunitatea europeană care este un liberă, prosperă şi paşnică. „Prin construirea unei societăţi libere, angajate la întreprinderi libere, noi vom stabili un exemplu pentru alte state post-sovietice. Iar prin obţinerea unei soluţii în privinţa regiunii transnistrene vom crea un model de soluţionare pentru alte „conflicte îngheţate”, care sunt prea comune pentru Europa de Est, Balcani şi Asia Centrală”, a spus politicianul.

În opinia sa, multe din progresele Republicii Moldova ar putea fi puse în pericol pe 30 octombrie, când moldovenii îşi vor alege următorul preşedinte. Poporul are de ales între – să continue calea progresului sau să se alăture radicalilor pro-ruşi care pun la îndoială beneficiile pieţei libere, a remarcat Vlad Plahotniuc.

Politicianul susţine că Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE sporeşte conectivitatea şi comerţul cu Europa, şi oferă stimulente practice economiei  Republicii Moldova pentru a se moderniza şi diversifica.

„Una dintre cele mai dure provocări cu care ne confruntăm este corupţia. Aproape 1 miliard de dolari – o optime din produsul nostru intern brut – a fost deturnat din 3 bănci mari din ţara noastră. Guvernul nostru, condus de Partidul Democrat din Moldova, care este vârful de lance al coaliţiei de guvernare, este hotărât în privinţa rezolvării acestei probleme periculoase. Noi am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor internaţionale şi a celor din UE, am înăsprit pedepsele pentru corupţie şi am obligat funcţionarii publici să-şi dezvăluie sursele de venit şi averile lor”, menţionează democratul.

Vlad Plahotniuc a spus că este încurajată liberalizarea economică şi se lucrează la crearea unui mediu pro-business. Se extinde comerţul bilateral cu UE, care cumpără în prezent aproximativ 62% din mărfurile pe care le exportă Moldova. La fel, sunt promovate prevederile statului de drept (condiţie pentru creşterea economică) prin consolidarea independenţei organelor judiciare şi celor de menţinere a ordinii.

Democratul afirmă că Moldova vrea să se alinieze cu ţările din Occident. Însă aliaţii  europeni trebuie să înţeleagă că Moldova poate fi proeuropeană fără a se poziţiona împotriva Rusiei. Moldova vrea să lucreze împreună cu toţi cetăţenii şi vecinii săi la stabilizarea regiunii şi la rezolvarea celor mai dificile provocări, într-un mod transparent şi reciproc agreabil, a subliniat democratul.

Un prim pas care se cere este obţinerea unei soluţii durabile pentru problema regiunii transnistrene. „Moldova şi Rusia trebuie să fie apte să topească „conflictul îngheţat” din această regiune separatistă, a cărei „independenţă” nu este recunoscută de niciun membru al Naţiunilor Unite. În ciuda tensiunilor dintre noi, Rusia rămâne a fi al doilea cel mai mare partener comercial al Moldovei, după UE. Ţările noastre ar trebui să continue să discute modul în care putem lărgi şi îmbunătăţi relaţiile noastre comerciale”, a mai spus politicianul democrat.

La sfârşitul materialului, Politico îl prezintă pe Vladimir Plahotniuc ca şi coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de Guvernare al Republicii Moldova şi prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova.

Politico este editată de organizaţia politico-jurnalistică Politico din Virginia, recent lansând şi ediţia UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite