Miting pro-european impresionant la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100.000 de basarabeni au participat la mitingul de duminică  FOTO Victor Lutenco/Facebook
Aproximativ 100.000 de basarabeni au participat la mitingul de duminică  FOTO Victor Lutenco/Facebook

Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului s-a umplut duminică sub drapelele Uniunii Europene. Aproximativ 100.000 de basarabeni au participat la un miting menit să convingă UE de faptul că în Republica Moldova, în pofida migraţiei fără precedent şi a unei minorităţi cu viziuni pro-ruse, există suficient spirit european.

Mitingul a fost organizat de Coaliţia de Guvernare Pro–Europeană cu câteva săptămâni înaintea parafării Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE la summit-ul „Parteneriatul Estic” de la Vilnius, pe 28 şi 29 noiembrie 2013. Manifestanţii au fost aduşi cu autocarele, deplasându-se, ulterior, în coloane organizate spre centrul capitalei.

Opoziţia comunistă a recunoscut amploarea manifestaţiei

Opoziţia comunistă a încercat, prin apeluri descurajante, să zădărnicească Marea Adunare. Ei au acuzat organizatorii manifestaţiei de faptul că au ameninţat bugetarii cu demiterea în cazul neparticipării la adunare. Totuşi, toţi recunosc că această manifestaţie a fost cea mai de amploare după Marea Adunare Naţională din 27 august 1992, dedicată declarării independenţei Republicii Moldova. Mitingul s-a încheiat cu adoptarea unei Declaraţii „Pro Europa" care proclamă opţiunea europeană ca „singura corectă pentru viitorul ţării, pentru interesul naţional major şi unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor".

Liderii Coaliţiei de guvernare din Moldova consideră că „integrarea europeană a Moldovei nu are alternative şi trebuie să devină un proces ireversibil”. „Integrarea europeană este şansa de a restabili economia, de a ridica nivelul de trai şi de a crea o societate, care va avea un ţel şi o opinie”, a menţionat, în discursul său, şeful statului Nicolae Timofti. „De 25 de ani ne adunăm în Piaţa Marii Adunări Naţionale în momentele importante ale istoriei - aici ne exprimăm dorinţa de libertate. Astăzi ne-am adunat aici, pentru a consolida promisiunea dată în primii ani ai mişcării de eliberare naţională – am venit să spunem 'Da' procesului de integrare europeană”, a declarat preşedintele.

Moldova a ales ireversibil

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că „a venit timpul ca Moldova să spună 'Da' pentru bunăstare”. Potrivit lui, integrarea în UE înseamnă investiţii străine, locuri noi de muncă, respectarea drepturilor etniilor naţionale, şanse pentru tineri şi drepturi pentru pensionari. „Casa noastră, Moldova, este şi va rămâne una deschisă şi primitoare. Vom păstra relaţiile bune cu Ucraina şi România, cu Rusia şi Kazahstan”, a afirmat liderul PD.

La rândul său, liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a menţionat că „Moldova a ales un viitor stabil. Noi suntem europeni şi trebuie pe deplină măsură să ne folosim de drepturile şi valorile europene. Ne rămâne doar să ne găsim locul nostru în acest spaţiu european, pentru ca cetăţenii noştri să poată beneficia de drepturi şi libertăţi, să devină prosperi”, a spus Vlad Filat.

„Casa noastră, Moldova, este şi va rămâne una deschisă şi primitoare. Vom păstra relaţiile bune cu Ucraina şi România, cu Rusia şi Kazahstan” - Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat.

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, care de obicei critică guvernarea de la Chişinău, i-a felicitat pe liderii coaliţiei de guvernare pentru buna organizare a adunării de duminică. „Au reuşit să capteze energia pro-europeană a moldovenilor”, a scris Sturza pe o reţea de socializare. Potrivit lui, mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale a ridicat mult ştacheta aşteptărilor oamenilor. „Este o oportunitate enormă, pe care nu trebuie să o ratăm”, susţine Ion Sturza.

Europa impresionată, dar prudentă

Fostul şef al Delegaþiei Uniunii Europene la Chişinãu, Dirk Schuebel, s-a arãtat impresionat de adunarea de duminică a moldovenilor, dar susţine că nu are certitudinea că toţi cei prezenţi acolo au venit de bună voie.

La rândul sãu, comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle, cel mai aprig susţinător european al Moldovei, a preferat, în ajunul summit-ului de la Vilnius, să-i ţină pe moldoveni în suspans. Într-un interviu recent el a spus că “Moldova are multe probleme nerezolvate, iar Guvernul nu este imun la greşeli”. (...) “Moldova se confruntă cu multe probleme şi provocări care s-au acumulat de-a lungul anilor. Acest guvern a fost destul de curajos ca să adopte reforme foarte complexe în toate domeniile posibile. Este acest guvern imun la greşeli? Nu, nu este. Şi noi o spunem foarte clar, deschis şi direct, şi le arătăm că sunt domenii ca lupta împotriva corupţiei, unde nouă ne plac planurile şi ideile guvernanţilor, dar nu vedem implementarea lor”, a conchis Štefan Füle.

Articol semnat de Vitalie Cãlugãreanu.

Materialul a fost publicat pe dw.de.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite