Kievul contraatacă. „Armata informaţională” a Ucrainei, privită cu scepticism
0
Ministerul ucrainean al Informaţiei vrea să câştige războiul informaţional cu Rusia. Autoritatea de la Kiev a lansat un web-site pentru a recruta utilizatorii de social media în vederea creării unei „armate pe Internet” care să apere guvernul.
Ministrul Iuri Steţ a sugerat încă în luna ianuarie că o „forţă pe internet”, susţinută de cei mai influenţi utilizatori, coordonată de stat şi care să lucreze pentru stat, ar fi o armă bună contra propagandei şi manipulărilor ruse din mediul on-line. Se pare că ministerul deja a pus în acţiune idee de răspândire a informaţiilor veridice şi de dezminţire a celor false, scrie Globalvoicesonline.org.
Un război hibrid din cauza informaţiilor false
Noul site poate fi accesat pe i-army.org şi a început să fie popular pe reţelele de socializare de pe 23 februarie. Acesta are următorul slogan: „Fiecare dintre mesajele de informare este un glonţ în conştiinţa inamicului”. Pagina invită utilizatorii sa-şi creeze un cont şi să se alăture în rândurile „războinicilor ai informaţiei”.
„După cum ştiţi, războiul dintre Rusia şi Ucraina a fost numit ca fiind unul hibrid. Asta deoarece războiul este unul real, iar informaţiile despre el sunt false. O mulţime de fronturi sunt deschise împotriva noastră, iar unul dintre cele mai importante este cel al informaţiei”, este mesajul de pe site-ul lansat de autorităţile de la Kiev.
Scepticismul internauţilor
„Armata informaţională” a Ucrainei are deja şi un cont pe Twitter, unde a început deja să publice informaţii care dezmint falsurile din media rusească şi să educe utilizatorii cum să se ferească de propaganda Kremlinului. Totodată, pagina de Facebook a fost invadată de imagini-solaje pentru a contribui la acest efort.
Totuşi, utilizatorii reţelelor de socializare s-au arătat imediat suspicioşi faţă de crearea acestui site. Mulţi se întrebau dacă e adevărat sau nu. În acelaşi timp, solicitările jurnaliştilor adresate autorităţilor au rămas un timp fără răspuns, iar mulţi utilizatori au rămas sceptici. „Dacă „Armata informaţională a Ucrainei” este reală, atunci totul este foarte trist”, scria Pavel Cisteakov pe Twitter.
Răspunsul ministerului
În cele din urmă, Ministerul ucrainean al Informaţiei a emis un comunicat în care a confirmat crearea şi lansarea siteului i-army.org. În comunicat se precizează că site-ul a fost creat de o echipă de voluntari. „Obiectivul principal al proiectului este de a mobiliza utilizatorii reţelelor sociale pentru a răspândi informaţie adevărată şi de a combate propaganda rusească. Mass media rusă răspândeşte eronat informaţii false, iar aceasta trebuie să primească un răspuns ferm din partea Ucrainei. Proiectul i-army.org a fost creat anume pentru aceasta” , anunţa ministerul ucrainean. „Eu de multe ori am spus că este necesară crearea unei opoziţii efective care să combată manipulările şi falsurile venite din mediul rusesc. Sper că vom avea mulţi voluntari care să adere la acest proiect, dornici să distribuie informaţie adevărată şi să combată falsurile ruseşti”, a menţionat ministrul ucreainean Iuri Steţ.
Cine va conduce „armata informaţională” a Ucrainei
„Armata informaţională a Ucrainei” va fi condusă de un cunoscut blogger, Oleksandr Baraboşko (Krus), recent angajat ca şi consilier al ministrului. Potrivit lui Steţ, până în prezent pe site s-au alăturat proiectului aproximativ 20 de mii de utilizatori, inclusiv bloggeri influenţi.
Chiar şi aşa, în rândul internauţilor s-au răspândit şi mesaje cu accente umoristice. „-Ţi-ai făcut temele? –Încă nu, mamă, acuş mai am o sarcină importantă de făcut pentru statul-major al armatei informaţionale!”, ironizează un utilizator. „Doar pentru distracţie m-am înregistrat în armata informaţională. Să vedem ce sarcini ne dau”, scrie altă persoană.
Primele sarcini
Utilizatorii care au reuşit să-şi creeze un cont pe i-army.org, au primit deja primele sarcini printr-un e-mail. Acestea includ recrutarea prietenilor lor în proiect şi scrierea comentariilor la ştirile pro-Kremlin ale mass media ruseşti, cum ar fi LifeNews. În e-mail se menţiona ca utilizatorii să fie atenţi la „trollii Kremlinului” şi să nu intre în dispută cu aceştia. Totodată, utilizatorii sunt atenţionaţi să nu distribuie ştiri ale presei ruseşti, deoarece „toate sunt controlate de Kremlin”.
Atât internauţii, cât şi jurnaliştii au criticat modul în care Ministerul ucrainean al Informaţiei încearcă să coordoneze cu „războinicii informaţiei”. Dacă oamenii simpli spun că ideea este ridicolă, atunci reporterul şi activistul Natalia Sokolenko crede că ideea a fost discreditată de la început, având sprijin ministerial. „Dacă Steţ ar fi sugerat bloggerilor ca să creeze această „armată informaţională” nu în calitate de ministru, ci ca şi un reprezentant al unui consiliu civic de coordonare, atunci aş fi fost de acord cu acest lucru. Altfel, simt un dezgust faţă de această birocraţie”, a scris aceasta pe contul său de Facebook.
Totuşi, noul proiect nu inspiră multă încredere pentru abilităţile ministerului ucrainean de a lupta cu informarea corectă şi securitatea statului. Grupuri voluntare de ucraineni deja sunt implicaţi în lupte informaţionale aşa cum ştie fiecare, combătând falsurile din presa rusă. Având în vedere retorica pompoasă a guvernului de la Kiev şi nivelul de neîncredere faţă de acest minister, este greu de crezut că „Armata de pe internet” va avea succes cu propriile ei arme în faţa trollilor Kremlinului, concluzionează autorul de pe Globalvoices.org.
Ministerul de profil din Kiev şi-a propus să elaboreze până în luna mai o strategie privind siguranţa informaţiei în Ucraina, care să fie apoi votată de parlament. Dacă Ucraina ar fi formulat o astfel de strategie în urmă cu 20 de ani, ea nu ar fi pierdut în faţa Rusiei războiul informaţional în estul ţării, consideră ministrul Iurie Şteţ (foto).
Guvernul de la Kiev îşi propune să devină mai activ şi la nivel internaţional. Printre noile iniţiative ale Ministerului Informaţiei se numără şi înfiinţarea unui post de ştiri - „Ukraine Tomorrow”. Aceasta este deja a treia încercare a Ucrainei de a pătrunde pe piaţa media internaţională. De ani de zile, televiziunea publică ucraineană face efortul de a răspândi din Kiev ştiri în limba engleză la nivel global, dar rezultatele sunt mai degrabă modeste.