Cazul expulzării profesorilor turci de la Liceul Orizont: Un fost vicedirector al SIS a fost reţinut, iar directorul Biroului Migraţie şi Azil, pus sub învinuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catuse FOTO cna.md

Procuratura Generală a anunţat că unul dintree foştii vicedirectorii ai SIS a fost reţinut joi, 6 septembrie, şi pus sub învinuire, iar directorul Biroului Migraţie şi Azil a fost pus sub învinuire şi înaintat demers privind suspendarea provizorie din funcţie. De asemenea, acestuia i-a fost itnerzis să părăsească Republica Moldova.

Directorul Biroului Migraţie şi Azil (BMA) şi ex-directorul SIS sunt acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis, pe 11 iunie 2019, o hotărâre prin care anunţă că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul Republica Moldova, în septembrie 2018, scrie Ziarul de Gardă. CEDO a decis că Guvernul Republicii Moldova va trebui să aschite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Avocatul care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că, totuşi, au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest, cerând întoarcerea lor.

Presa din Turcia scria că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci erau, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat atunci, pentru TV8, că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertiza autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite