Încă 30 de zile de arest pentru Dorin Chirtoacă

Încă 30 de zile de arest pentru Dorin Chirtoacă

FOTO sputnik.md

Judecătoria municipiul Chişinău, sediu Buiucani, a prelungit mandatul de arest la domiciliu pe numele primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, cu încă 30 de zile. Avocaţii edilului susţin că vor contesta hotărârea de joi, 10 august, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

După pronunţarea hotărârii, Dorin Chirtoacă a declarat că prin prelungirea continuă a mandatului de arest se doreşte legitimarea acţiunilor abuzive şi a acuzaţiilor procuraturii, dar şi inocularea în mintea oamenilor a ideii că e vinovat de ceva. „Astăzi procuratura a venit cu minciuni în instanţa de judecată şi aceasta chiar m-a revoltat. Cu următoarea minciună – procurorul a spus că argumentele care au fost invocate astăzi în instanţă pentru prelungirea mandatului de arest nu au fost invocate anterior şi le-a pus pe masă”, a notat Dorin Chirtoacă. Potrivit lui, este vorba despre două dispoziţii de suspendare a fostului şef de la Direcţia transport, Igor Gamreţchi, una din mai şi una din iulie. Astfel, aceleaşi dispoziţii şi aceleaşi argumente au fost invocate şi în luna iunie, şi în data de 14 iulie. Or, spune Dorin Chirtoacă, procurorul nu are voie să invoce repetat aceleaşi argumente.
 
Procurorul Dumitru Robu a menţionat că instanţei i-au fost prezentate probe care confirmă necesitatea prelungirii măsurii preventive, deoarece persistă riscul de imixtiune în buna desfăşurare a examinării cauzei penale. Potrivit acuzatorului, ar fi vorba despre riscul de a influenţa martorii şi de a face presiuni asupra lor pentru a-şi schimba declaraţiile. „Domnul Chirtoacă, cunoscând că are un anumit statut într-o cauză penală, în calitate de învinuit, a emis o dispoziţie de suspendare a complicelui acestuia, şi anume a domnului Gamreţchi, neavând demersul organelor de urmărire penală de suspendare a acestuia”, a notat procurorul.
 
Dorin Chirtoacă a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea prin mijlocitor a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul capitalei este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.
citeste totul despre: