Goana după medalii începe de la 13 ani
0Selecţiile se fac din clasa a şasea, iar copiii trebuie să îndeplinească anumite cerinţe impuse de federaţie. Forul de specialitate a introdus un control medical riguros şi un barem antropometric pe care viitori performeri din canotaj trebuie să-l treacă pentru a visa la titluri olimpice.
La fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice canotajul obţine mereu medalii de aur, argint şi de bronz. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Campionatele Europene sau Mondiale. Pentru a se ajunge însă acolo este nevoie de o pregătire perfectă, fără greşeală.
Dorin Alupei, antrenor federal, a declarat că selecţia începe la vârsta de 13 ani, iar cluburile nu impun taxe lunare pentru cei care vin la iniţiere, aşa cum se întâmplă la alte sporturi. „Avem un program bine conturat între federaţie şi asociaţii. La noi nu se percepe cotizaţie, asta şi pentru că este un sport destul de greu”, a completat oficialul forului de specialitate.
ÎNĂLŢIMEA MINIMĂ: 1,70 METRI
Pentru a putea să intre în atenţia cluburilor, cei care se apucă de canotaj trebuie să treacă de măsurătorile antropometrice impuse de federaţie, în funcţie de acestea hotărându-se dacă viitorul performer poate să ajungă la pregătire.
„Fetele trebuie să aibă minimum 1,70 metri înălţime, iar băieţii 1,85. Acestea sunt cerinţele pentru vârstele de 13 şi de 14 ani. Mai contează anvergura, forţa braţelor şi alte aspecte de care ţinem cont când copiii se prezintă la examenul medical. Dacă aceste cerinţe sunt îndeplinite şi dacă sunt apţi din punctul de vedere al sportului de performanţă, atunci elevii trec la faza de iniţiere”, a continuat Dorin Alupei.
Antrenorul federal a mai precizat că forul de specialitate impune anumite baremuri anual. „Există în fiecare an un mod de a testa sportivii. Pe sezon vin la selecţie 50-60 de sportivi.
„Din păcate, pierdem anual cam 30-40 la sută din ei, din cauza problemelor familiare sau de altă natură. Unii acuză şcoala, alţii renunţă. Este foarte greu să-i faci să înţeleagă ce este bine, pentru că deciziile lor nu prea se mai schimbă”, a punctat oficialul Federaţiei Române de Canotaj.
PROBLEME CU TRECEREA LA SENIORI
Dorin Alupei este nemulţumit de faptul că mulţi sportivi de valoare se pierd când trebuie să facă saltul de la juniori la seniori.
„Din păcate, doar Steaua şi Dinamo mai oferă condiţii de angajare şi este dificil să asigurăm contracte tuturor. Acesta este avantajul jocurilor de echipă, precum handbalul şi baschetul, de exemplu, care pot să facă înţelegeri cu sportivii încă de la juniorat”, a încheiat Alupei.
Antrenorii de la centrele de copii şi juniori ţin legătura cu părinţii copiilor. Pregătirea unui sportiv la canotaj este complexă, mai ales de când acesta este promovat la centrele olimpice, acolo unde activitatea este una intensă.
Cluburi de canotaj
Lic. „Traian Lalescu” Orşova. Adresa: Bulevardul Porţile de Fier nr. 32, telefon 0252.361.536
LPS Constanţa. Adresa: Strada Ion Corvin nr. 2, telefon: 0241.694.827
Olimpia Bucureşti. Adresa: Şoseaua Iancului nr. 128 A, telefon: 021.250.45.45
Bega Timişoara. Adresa: Strada Amforei nr. 1, telefon: 0356.412.839