Pedeapsa primită de un lector universitar lacom: va sta mai bine de cinci ani după gratii pentru că le-a vândut studenţilor lucrări de licenţă gata făcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Popa locuieşte la Satu Mare
Mariana Popa locuieşte la Satu Mare

Un cadru didactic universitar care preda la Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport Zalău din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad a fost condamnat miercuri, 28 octombrie, la cinci ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie. Sentinţa poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Cadrul didactic cu pricina se numeşte Mariana Popa şi este lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport Satu Mare din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad. Ea a ajuns în atenţia procurorilor Parchetului Tribunalului Sălaj după ce aceştia au aflat că lua de la studenţi bani pentru a le furniza, în schimb, lucrări de licenţă parţial sau complet întocmite. Procurorii au reţinut-o în 20 iulie 2015, iar o zi mai târziu Tribunalul Sălaj a admis cererea de arestare preventivă. În prima jumătate a lunii august, procurorii au finalizat cercetările dispunând trimiterea ei în judecată pentru luare de mită.


”În perioada 2014 – 2015, în calitate de profesor îndrumător la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş”, a pretins şi primit, sume de bani în lei şi euro, de la 10 studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport Zalău, pentru a le elabora acestora integral sau, după caz, parţial, lucrările de licenţă, inculpata având atribuţiuni de coordonare a acestor studenţi în ceea ce priveşte elaborarea lucrărilor de licenţă. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale a sumei de 11.925,7 lei reprezentând echivalentul în lei a sumelor primite de către inculpată de la cei 10 studenţi”, precizau, la momentul trimiterii în judecată, procurorii.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Sălaj, care s-a pronunţat, ca primă instanţă sesizată, miercuri, 28 octombrie. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristina Ştef, magistraţii au decis să o condamne pe inculpată la la 10 pedepse de câte 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea a 10 infracţiuni de luare de mită. Totodată, judecătorii au decis contopirea pedepselor aplicate, iar la pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 4 luni închisoare, au adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte nouă pedepse stabilite, respectiv 4 ani, urmând ca inculpata să execute în final o pedeapsă de 5 (cinci) ani şi 4 (patru) luni închisoare, cu privare de libertate. Din această perioadă se va deduce, după rămânerea definitivă a sentinţei, durata reţinerii şi arestării preventive (din 20 iulie până în 17 septembrie 2015).

Vă mai recomandăm:

Procurorii strică „piaţa“ lucrărilor de licenţă de-a gata. Lector universitar, trimis în judecată într-un dosar ce acoperă trei judeţe



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite