Laboratorul cu imprimante 3D, „arma“ cu care un liceu din Zalău încearcă să-i atragă pe absolvenţii de gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul“ din Zalău a câştigat un proiect în valoare de 15.000 de euro, în cadrul competiţiei „Idei din ţara lui Andrei“, prin care îşi propune să asigure elevilor o pregătire tehnică superioară.

Obiectivul celor din unitatea de învăţământ din Zalău este să poată crea, începând din viitorul an şcolar, o nouă specializare, în speranţa că, astfel, oferta educaţională a liceului va fi mai atractivă pentru absolvenţii de gimnaziu.

În 2016, şcoala a câştigat o finanţare de 15.000 de euro, printr-un proiect iniţiat de profesorul de fizică al Liceului Tehnologic, Dumitru Pop, ce presupune înfiinţarea unui laborator dotat cu imprimante 3D şi elaborarea unui curriculum pentru proiectare CAD şi prototipare rapidă 3D, pe care să-l adapteze învăţământului liceal şi celui profesional. Laboratorul, care pare să fie singurul ce acest tip din România, dispune de 20 de imprimante 3D şi 20 de laptopuri, unde elevii vor învăţa să proiecteze şi să realizeze produse în serie mică, precum proteze şi orteze individualizate sau diferite subansamble şi piese de schimb.

image

"Ne propunem să găsim o specializare în această nişă, întrucât în acest moment nu este acoperit domeniul proiectării şi tipăririi 3D. Intenţia noastru este să redactăm o programă, suport de curs şi notiţele de laborator, să facem demersurile necesare pentru ca din anul şcolar 2017-2018 să putem crea o nouă specializare", ne-a declarat prof. Pop. Acest lucru va crea un avantaj liceului în competiţia pentru atragerea de noi elevi care să studieze aici după terminarea gimnaziului. În plus, va creşte şansele de găsire a unui loc de muncă pentru absolvenţii Liceului "Mihai Viteazul".

"Dacă vrei să ai alevi buni, trebuie să le poţi oferi şi o specializare. Cei care urmează profiului <<ştiinţe ale naturii>> nu primesc la sfârşit un document care să ateste că au o meserie în mână, precum colegii lor de la <<turism>>, de exemplu. Pe de altă parte, în zonă sunt o grămadă de firme mici şi foarte mici care au nevoie de oameni care să ştie proiectare. Iar ca să ştii citi un desen tehnic, nu e nevoie să termini o facultate", consideră iniţiatorul proiectului.

image

Imprimantele 3D au fost iniţial sub formă de kituri, pe care elevii şi profesorul de fizică le-au ansamblat în anul şcolar anterior şi care se află acum în stadiul de testare şi reglare: "La început, vom face elemente simple de proiectare şi ne dorim ca, în clasa a XII-a, elevii să ajungă la un nivel mediu. Scopul final este ca elevii de la profilul real să aibă o specializare şi o diplomă în momentul în care termină liceul. Piaţa muncii cere tehnicieni capabili să proiecteze şi să realizeze prototipuri sau bunuri materiale în serie mică, cum ar fi proteze şi orteze individualizate sau diferite subansamble şi piese de schimb".

Vă mai recomandăm:

Afacerea cu care doi tineri au dat lovitura după ce au investit banii câştigaţi în Anglia şi Franţa. Sergiu şi Daniel fac cidru adevărat într-o fabrică din Sălaj

Semnal de alarmă! Copiii din satele sălăjene învaţă în şcoli şi grădiniţe neautorizate sanitar şi neîmprejmuite

Micile genii ale matematicii vor face gimnaziul la cel mai prestigios liceu din Sălaj

Noul an şcolar aduce schimbări în conducerea unităţilor de învăţământ din Sălaj. Care sunt noii directori de şcoli şi grădiniţe

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite