"Dacii" şi "romanii" îşi pregătesc săbiile. Marea confruntare - în weekend la Porolissum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe de actori se vor lupta duminică la Porolissum FOTO Arhivă
Trupe de actori se vor lupta duminică la Porolissum FOTO Arhivă

Cel mai mare şi cel mai bine păstrat sit arheologic de epocă romană din Transilvania găduieşte în acest weekend o nouă ediţie a Festivalului de reconstituiri istorice Porolissum Fest. 11 trupe de gladiatori şi luptători daci şi romani vor lupta precum la Tapae în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Potrivit organizatorilor - Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău - este o ediţie mai specială, dedicată împlinirii anul acesta a 1.925 de ani de la primele confruntări dintre daci şi romani. Evenimentul include reconstituiri ale unor bătălii cunoscute în istorie, dar şi activităţi şi concursuri interactive pentru publicul numeros ce participă, an de an, la festival. Nu vor lipsi bucatele pregătite după reţete vechi de 2.000 de ani de bucătarul Mircea Groza.

Potrivit informaţiilor prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, de managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu, festivalul începe sâmbătă, la ora 10.00, cu o excursie ghidată la biserica medievală timpurie săpată în piatră de la Viile Jacului, după care participanţii se vor întoarce în tabăra arheologică de la Porolissum, unde vor fi provocaţi la un concurs de cultură generală bazat pe informaţiile aflate pe traseu sau ştiute de ei despre complexul arheologic de la Moigrad şi despre biserica vizitată. Cei mai buni participanţi vor primi din partea organizatorilor şi premii. Tot sâmbătă, participanţii la eveniment vor putea asista, spre seară, la pregătirea trupelor de reconstituiri istorice pentru luptele de a doua zi.

Duminică, festivalul propriu-zis va fi deschis oficial la ora 13.00, după care spectatorii, aşteptaţi în număr cât mai mare la Porolissum, vor fi introduşi în atmosfera anului 88 d.Hr, în timpul domniei împăratului Domiţian. Arheologul Horea Pop spune că primii care vor încerca să recreeze atmosfera vremii vor fi membrii trupei de teatru EOS, ce funcţionează pe lângă Biblioteca Judeţeană, după care vor intra în scenă luptătorii. Una dintre surprizele acestei ediţii va fi faptul că, în premieră, în arenă vor intra şi "gladiatoare", tinere luptătoare în ţinută specifică. Momentul de apogeu va fi confruntarea celor două armate, cea a dacilor, versus cea romană, într-o reconstituire a primei bătălii de la Tapae.

Printre bătălii şi demonstraţii de luptă, spectatorii vor putea participa şi la competiţii şi ateliere, pentru care organizatorii au pregătit premii. Important este ca participanţii să aibă la ei un act de identitate sau măcar să îşi ştie pe dinafară codul numeric personal - avertizează organizatorii.

Duminică seară este programat un concert susţinut de Paula Tărău şi trupele Musix şi Ad Hoc, urmat de proiecţia în aer liber a filmului istoric "Dacii".

Mâncare romană, după reţetă veche de 2.000 de ani

Sleiţi de puteri după atâtea concursuri şi demonstraţii, participanţii la festival îşi vor putea recăpăta forţele savurând bucatele romane pregătite de Mircea Groza, după o reţetă veche de 2.000 de ani aparţinând lui Apicius. Organizatorii nu au vrut să spună despre ce reţetă este vorba, preparatul urmând să fie o altă supriză pregătită participanţilor.

Festivalul se adresează amatorilor de astfel de evenimente din toată regiunea, motiv pentru care organizatorii îşi promovează evenimentul în mai multe judeţe ale Transilvaniei. Pentru cei din Zalău, vor fi disponibile două curse locale gratuite, cu plecare la orele 12.15 şi 14.30 din staţia de autobuz de la Astralis. Întoarcerea se face la ora 22.00.

Festivalul este organizat în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, valoarea finanţării fiind de aproximativ 46.000 de lei. La aceştia se adaugă încă minimum 7.000 de lei, contribuţia muzeului.

Citeşte şi GALERIE FOTO Festivalul Roman Zalău - Porolissum: foarte multă acţiune, extrem de puţini spectatori. Vezi cum s-a ajuns aici

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite