Sălaj: Grădinile din Bădăcin invadate de mistreţi
0De câteva luni sătenii din Bădăcin trăiesc un adevărat coşmar. De toată munca şi truda lor dusă pe câmp se alege praful. Dacă până anul trecut porcii mistreţi devastau doar culturile din afara vetrei satului, din această primăvară localnicii au constatat îngroziţi că sălbăticiunile le-au intrat şi în grădinile de lângă case.
Nenumărate sesizări au fost îndreptate către Primăria Pericei, de care aparţine localitatea, dar şi către Ocolul Silvic Şimleu Silvaniei care administrează fondul de vânătoare de pe raza satului. „Până acum nu s-a întâmplat mai nimic, semn că autorităţilor nu le prea pasă de satul în care s-a născut Iuliu Maniu”, spune localnicul Daniel Man.
Mistreţii intră în grădinile de lângă casă
Trei nopţi la rând (vineri, sâmbătă şi duminică, 20-22 mai) porcii mistreţi au intrat în grădinile oamenilor de lângă case. Turmele de porci au devastat culturile de cartofi, porumbul abia răsărit, plantaţiile de pomi fructiferi înverziţi pentru prima dată, chiar şi straturile de ceapă şi cele de tomate. Sâmbătă dimineaţa, locuitorii de pe strada Principală care au intrat în grădini să-şi ude legumele au constatat stupefiaţi că nu mai au ce. „Am intrat în grădină să stropesc rândurile de roşii, la doi paşi de ele am rândurile de cartofi. Când am întins furtunul de la robinet, mi-au căzut ochii pe cartofi: erau ditruşi de porci. Au mers pe rânduri scoţând afară tot ce am plantat. Mai încolo de ei am plantat în toamnă vreo 20 de meri pitici, abia ce au înverzit, i-au distrus şi pe aceştia”, povesteşte Man Ioan, de la nr. 29/A.
Au distrus culturile
În grădina vecină aparţinând lui Ştefan Cheregi (nr. 29), mistreţii au scos din rădăcini puieţii de nuc pe care îi sădise în primăvară. Şi mai încolo, la Vasile Cherecheş şi Man Ioan (nr.30 şi 31) porcii au distrus cultura de porumb şi au mâncat cartofii. În disperare de cauză, unii dintre localnici şi-au pus în grădini aparate de radio portabile pe care le lasă să meargă toată noaptea. Porcii s-au obinuit însă cu ele, cum s-au obişnuit şi cu lătratul câinilor, care nu îi mai sperie.
Pe strada Principală din Bădăcin turmele de mistreţi au intrat la sfârşitul săptămânii trecute în grădinile a cel puţin zece familii. Oamenii şi-au evaluat pagubele, au făcut poze şi au depus reclamaţii la Primăria din Pericei. Acestea însă nu sunt primele demersuri pe care le-au făcut sătenii, cei doi consilieri comunali de loc din Bădăcin ducând săptămânal sesizări ale localnicilor cărora le sunt devastate grădinile de animale sălbatice. „Autorităţile spun că o să trimită comisii de evaluare care o să-i despăgubească, dar încă nu s-a întâmplat nimic”, spune Daniel Man.
Fenomen nemaiîntâlnit
Bătrânii satului spun că de când sunt ei pe lume nu au mai trăit astfel de întâmplări. Făgărăşan Ioan, în vârstă de 90 de ani, ştie că mistreţii se feresc de om şi nu intră în vatra satului, dar devastările făcute acum chiar în grădinile de lângă case îi fac să creadă că mistreţii au fost aduşi din crescătorii şi sunt obişnuiţi cu omul, de aceea nu le este frică.
Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, este foarte supărat din cauza acestei situaţii. El spune că a convocat constituirea unei comisii constituite din reprezentanţi ai mai multor instituţii, care să evalueze pagubele şi să găsească soluţii, însă totul a rămas la nivelul unor acte birocratice. „Ne-am transformat în zonă de vânătoare a unor persoane sus-puse. Inventarierea fondului cinegetic nu se face ca lumea. Se obţin bani pentru vânătoare, în defavoarea cetăţenilor pe care-i invadează mistreţii. Aceştia au intrat până în centrul satului, distrug împrejmuirile”, se plânge primarul.
Direcţia Silvică promite că va restabili echilibrul
Directorul Direcţiei Silvice (DS) Sălaj, Dorel Oros, spune că săptămâna aceasta va fi rezolvată situaţia într-un fel sau altul. „Mă pun în locul cetăţenilor şi le înţeleg supărarea. Şi eu aş fi supărat. Însă asta se întâmplă când încerci să păstrezi un mediu corect. Dar mistreţii s-au înmulţit prea mult. Vom încerca să restabilim echilibrul”, promite Dorel Oros. El spune că au fost împrăştiate în pădure tone de porumb, pentru a atrage mistreţii şi a-i împiedica să devasteze culturile, însă animalele preferă hrana proaspătă. „Am primit de la Ministerul Mediului şi Pădurilor autorizaţie să extragem şapte exemplare de pe acest fond de vânătoare. Nu ştiu dacă asta va stopa invazia. Sper ca prin asta măcar să-i mai potolim. Vom face goane ca să-i dispersăm. Altceva nu putem face”, arată directorul DS Sălaj. El spune că alte state ar fi bucuroase să aibă populaţiile de animale sălbatice pe care le avem noi, dar trebuie să existe un echilibru.
Dorel Oros se află în acest moment la Bucureşti, la minister, tocmai pentru a rezolva această problemă.