Schimbarea judecătorului în dosarul ”Lotul Albiţa II” produce prima surpriză. Toţi vameşii judecaţi pentru corupţie scapă de control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul complet de judecată de la Tribunalul Vaslui, investit să judece cei 21 de vameşi de la Albiţa, acuzaţi de fapte de corupţie, a dispus vineri revocarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţi. Astfel, toţi vameşii, care la începutul anchetei DNA au fost arestaţi preventiv, în prezent sunt în afara oricăror restricţii. Procurorii DNA au atacat deja sentinţa judecătorilor vasluieni.

Schimbarea judecătorului în dosarul vameşilor a survenit ca urmare a ieşirii la pensie a magistratului Elena Simionescu. Noul judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul, Gabriela Elena Aioniţoaie este recunoscută pentru clemenţa manifestată faţă de inculpaţii faţă de care s-au dispus măsuri preventive. De-a lungului timpului, judecătorul a dispus eliberarea din arest a mai multor inculpaţiacuzaţi de fapte deosebit de grave. Magistratul Elena Gabriela Aioniţoaie a dispus eliberarea din arest a unor indivizi din zona Bârladului care au omorât un tânăr, ulterior decizia a fost desfiinţată de judecătorii Curţii de Apel Iaşi care au decis ca respectivii criminali să rămână după gratii. 

O situaţie similară s-a întâmplat şi în cazul bărbatului care şi-a omorât cumnatul de Revelion. Judecătorul Aioniţoaie a decis, odată cu trimiterea în judecată a criminalului, plasarea acestuia în arest la domiciliu. Şi această decizie a fost casată de instanţa de control judiciar de la Iaşi.

O altă eliberare care a stârnit controverse a fost cea a proxenetului Viorel Rusu. Eliberat de acelasi magistrat, individul a a încălcat constant obligaţiile controlului judiciar, culminând cu fuga din ţară. Deşi i s-au adus la cunoştinţă încălcările măsurii controlului judiciar, magistratului s-a opus arestării proxenetului, într-un final decizia fiind luată de judecătorii Curţii de Apel Iaşi.


În cazul dosarului celor 21 de vameşi, faţă de care magistratul Aioniţoaie a dispus revocarea controlului judiciar, procurorii DNA au anunţat că vor contesta decizia, şi vor cere Curţii de Apel menţinerea măsurii. Avocaţii vameşilor au cerut miercuri, 17 iunie, revocarea măsurii controlului judiciar, invocând faptul că măsura este una formală şi, în plus, a intervenit şi termenul rezonabil de când inculpaţii se află sub restricţii.

Povestea Lotulului Albiţa II

22 de vameşii de la Albiţa au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie 2010, sub acuzaţia de dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.  Aproape 150.000 de euro au ridicat ofiţerii anticorupţie din casele şi birourile vameşilor. Pe tot parcursul urmăririi penale cei 22 de vameşi de la Albiţa, acuzaţi de corupţie, nu au putut justifia provenienţa sumelor mari de bani ridicate de la domiciliile acestora. Unii dintre ei au invocat că îşi ţineau economiile în monede mai sigure, alţii că le-au primit de la rude din străinătate .

Cea mai mare suma confiscată, pentru care se solicită restituirea este 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, bani ridicaţi de ofiţerii anticorupţie de la locuinţa fostului adjunct al Vămii Albiţa, Eugen Cristescu. Cererea de restituire a fost făcută de o rudă de-a acestuia, care invocă că i-ar fi trimis banii cu titlu de împrumut. Valuta ridicată de la casa lui Cristescu era păstrată în cupiuri mici, banii fiind transportaţi după percheziţii în doi saci. În timpul procesului vameşii şi-au cerut înapoi banii confiscaţi, însă solicitările le-au fost respinse de instanţă.

A doua acţiune DNA la Albiţa

Descinderile procurorilor DNA din toamna 2013 veneau la doi ani după trimiterea în judecată a 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa, acuzaţi la rândul lor de fapte de corupţie. Arestaţi şi eliberaţi, rând pe rând, poliţiştii de frontieră din "Lotul Albiţa I" sunt judecaţi şi la această dată, la instanţa de fond, Curtea de Apel Iaşi.  În dosarul ”Lotul Albiţa II”18 dintre ei, au fost arestaţi pe 22 octombrie 2013, în urma descinderilor DNA la Vama Albiţa. Ulterior, la începutul anului 2014, toţi vameşii au fost puşi, rând pe rând în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar. Din lotul de 22, un singur vameş, Magdalena Coşniţă, a recunoscut acuzaţiile, fiind condamnată în baza acordului de recunoaştere la trei ani de închisoare cu suspendare.

Mai puteţi citi: 

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite