FOTO Un sat din Mehedinţi izolat. Guvernul i-a scăpat pe localnici de inundaţii, iar constructorul i-a aruncat în nămol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa îşi duc localnicii copiii la grădiniţă din cauza nămolului FOTO Corina Macavei
Aşa îşi duc localnicii copiii la grădiniţă din cauza nămolului FOTO Corina Macavei

Peste 300 de localnici din satul mehedinţean Gvardeniţa, inundat în primăvara anului trecut, trăiesc de luni bune într-o mare de noroi, după ce constructorul desemnat să efectueze lucrări le de regularizare a râului Desnăţui a stricat drumul. În urma acestor lucrări, care ar fi trebuit să rezolve problema inundaţiilor, a rămas prăpăd.

Apele râului Desnăţui care le-au inundat casele în primăvara anului 2014 s-au retras rapid, dar firma desemnată să regularizeze râul a lăsat în urmă prăpădul. Oamenii acuză societatea care a primit bani guvernamentali că şi-a bătut joc de un sat întreg, distrugând drumul cu  maşinile de mare tonaj, care transportă materiale pentru lucrarea de refacere a albiei râului.

“Şi-au bătut joc de un sat întreg, au făcut balta şi au stricat drumurile. Păi e normal aşa ceva? Avem copii mici, se duc la grădiniţă, la şcoală”, spune un localnic.  „Credeţi că eu am curaj să dau drumul la copilul meu la grădiniţă. Ieri de dimineţaă era să cad cu copilul în braţe. Nu se poate circula”, se plânge un alt localnic din Gvardeniţa.  Nu mai putem să ieşim din cas, am omul bolnav. Dau telefon la salvare, dar nu vine încoace că zice că unde să bage maşina aici, să se înece? Uite noroiul trece de cizmă”, se plânge o bătrână.

„Lucrăm în învăţământ şi eu şi soţia, în fiecare dimineaţă e un chin, nu mai pot să ies cu maşina, îmi las maşina la un băiat la 500 de metri depărtare. Intrăm în nămol până deasupra de gleznă. Pur şi simplu pe drumul ăsta nu se poate circula, faţă de cum a fost înainte, e dezastru”, spune şi un profesor din sat.

Localnicii din Gvardeniţa se plâng că nu îşi mai pot duce nici morţii la cimitir. Sunt nevoiţi să ocolească cu ei din cauza drumului acoperit de nămol. 

„De când a început lucrarea asta cu decolmatarea râului Desnăţui, în ideea de a face bine să nu se mai producă inundaţii, au distrus o porţiune de drum de 2 kilometri  şi jumătate, pe care nu se mai poate circula. Inclusiv, un lucru care ţine de tradiţia noastră, am schimbat pur şi simplu itinerariul morţilor, fiindcă nu îi mai puteam căra pe acest drum. Nu mai vorbim se salvări care nu pot să mai vină”, spune un localnic.  „A murit mătuşa-mea şi nu ştiu cum o scot din casă, poate cu un elicopter. E rău, păcatele lui Dumnezeu”, zice un alt localnic.

Primarul comunei Bălăciţa, Constantin Vlăduţi, spune că firma constructoare avea obligaţia să readucă drumul la starea iniţială.

„Suntem pe drumul judeţean 561 A, drum care până a nu veni firma pentru reabilitarea Desnăţuiului, arăta altfel, se putea circula şi pietonal şi cu maşinile, dar după ce aceştia au trecut cu utilaje grele pe acest drum, fără să menţină drumul la starea iniţială, aşa cum scrie în autorizaţia de construcţie, şi-au bătut joc de drumul judeţean.  Avem decedaţi în comun şi nu ştim cum o să-i scoatem din gospodărie să ajungă la locul de veci. Iată o lucrare care ar fi trebuit să fie benefică, strică alte lucrări în care s-au băgat bani mulţi de-a lungul anilor”, declară primarul de la Bălăciţa, comuna de care aparţine satul Gvardeniţa.

Afectaţi de acest drum sunt peste 300 de persoane din Gvardeniţa, dar şi cei care sunt în tranzit spre Bâcleş ori comunele învecinate.

Contractul pentru lucrarea de regularizare a râului Desnăţui şi afluenţii acestuia în comuna Bălăciţa, sat Gvardeniţa a fost atribuit în data de 18.08.2014 unei firme de către Administraţia Naţională Apele Române- Administraţia Bazinală de Apă Jiu.

Constructorul urma să efectueze în baza acestui contract  lucrări de  recalibrare a  albiei pe o lungime  de  3.000 m, amenajare afluenţi pe o lungime 800 m, consolidări de mal pentru calibrarea şi realizarea protecţiilor în zonele cu eroziune activă pe o lungime = 4.000 m, subtraversări protecţii de mal şi praguri de stabilizare a talvegului, reabilitarea podurilor ( 4 buc.) şi podeţelor ( 5 buc.),  cu o valoare estimată a lucrărilor de 6.500 mii lei.   Lucrările au fost finanţate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului  şi aprobate prin H.G. nr. 390/13.05.2014 privind lucrările pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în lunile aprilie şi mai 2014.

Inundaţiile din primăvara anului 2014 au devastat satul Gvardeniţa, apele Desnăţuiului măturând peste 50 de gospodării.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite