Scandal că a spart peretele blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările se execută la parterul blocului FOTO Corina Macavei
Lucrările se execută la parterul blocului FOTO Corina Macavei

Scandal şi nemulţumiri la Drobeta-Turnu-Severin. Mai mulţi locatari ai unui bloc din oraş au reclamat nemulţumiţi faptul că o vecină a spart un perete peretele lateral al blocului în care locuiesc. Oamenii spun că acesta este cel de-al doilea perete al acestui imobil spart de către locatara respectivă şi că ar fi afectată structura de rezistenţă a blocului, care a început să crape.

Familia Bundăriţă, care locuieşte la etajul I la Blocul P2 de pe Bulevardul Revoluţiei din Drobeta Turnu Severin s-a trezit sâmbătă dimineaţă cu un zgomot puternic. În apartamentul de la parter, mai mulţi muncitori spărgeau de zor un zid, unde cel mai probabil se va monta o uşă de acces. Întrucât proprietara locuinţei a refuzat să le prezinte autorizaţia de construcţie, Roxana Bundăriţă a solicitat prin 112 prezenţa unui echipaj de la Poliţia Locală.

„Eu sunt locatar de sus de la etajul I. S-a spart şi acolo la terasă, s-a spart şi în subsol şi acum se sparge aici. Sunt inadvertenţe între autorizaţii, nu corespunde adresa. Ieri (n.r.vineri) am mai chemat pe cineva, domnii nu sunt de la o firmă autorizată, lucrează sâmbătă când firmele de construcţii nu au voie să lucreze şi nu mi-au dat voie să văd un certificat de înregistrare a firmei sau un contract, ceva. Din punctul meu de vedere se periclitează siguranţa mea, ca cetăţean, ca proprietar”, a spus Roxana Bundăriţă.

Numai că severineanca avea să constate cu stupoare, la fel ca toţi locatarii blocului, că echipajul de la Poliţia Locală refuză să încheie un proces verbal de constatare. În documentul respectiv se menţionează ce constată agentul venit la faţa locului, dacă proprietarul are autorizaţie de construcţie, dacă a prezentat-o sau , după caz, dacă refuză să o prezinte, ce spune reclamantul ş.a., după care un exemplar al acestui proces verbal de constatare se înmânează reclamantului.

„Pentru siguranţa mea vreau să văd şi eu autorizaţia, dacă este în regulă, atunci să facă ce vor.  Am chemat Poliţia locală şi spun că nu pot să facă un proces verbal de constatare, că cică îl fac la birou. Eu sunt jurist de meserie şi aşa ceva nu am mai auzit. Suntem cetăţeni ai României şi nu avem ce face, ni se sparg blocul sub privirea noastră. Am chemat şi poliţia municipiului Drobeta Turnu Severin, dar spun că nu au competenţă în domeniul construcţiilor. Şi au plecat şi ei aşa cum au venit”, a mai spus proprietara apartamentului de la etajul I. La fel de indignaţi erau şi alţi locatari ai blocului, care se tem că lucrările la apartamentul de la parter periclitează siguranţa blocului.  „Primăria dă autorizaţia de contrucţii cu acordul locatarilor de pe scară. Am o părere proastă despre ceea ce se întâmplă aici. Aceste lucrări afectează structura de rezistenţă a blocului. Fiind şi la parter, poate la etajul 4  mai mergea sau să zicem că mergea, dar aici la parter sub nicio formă. Proprietara nu a anunţat pe nimeni, nu ştim ce vrea să facă, locatarii nu au fost de acord, dar dacă primăria le-a dat autorizaţie ... E cineva implicat în autorizaţia aceasta”, spune  Gheorghe Zoiţescu, preşedintele Asociaţiei de proprietari din zonă.

Întrebat de ce nu încheie proces verbal de constatare la faţa locului, agentul de la poliţia locală a răspuns în felul următor: „Eu o să fac un raport către şefii mei, care sunt în măsură să ... Au fost şi au verificat ce s-a întâmplat cu locaţia respectivă. Ce să vă spun mai mult?”. Acelaşi răspuns l-a primit şi familia Bundăriţă. Un cetăţean de pe margine, stupefiat de cele spune de angajatul Poliţiei Locale, a început să strige: „Păi atunci pentru ce aţi mai venit la faţa locului? Pentru ce consumaţi carburantul? Este incredibil”.

Contactat telefonic, adjunctul Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Gherghe Sfinţescu ne-a declarat că proprietara de la parter, care execută lucrările, are autorizaţie valabilă emisă de Primăria Turnu Severin.
„Agentul care a venit la faţa locului este dela Ordine Publică a venit, a constatat că se execută nişte lucărri acolo, s-a informat de la colegul meu în discplina în construcţii, care este liber întâmplător, şi a aflat că există autorizaţie valabilă. Nu este obligatoriu să încheie un document în formă scrisă . Biroul Disciplina în Construcţii a verificat ieri (n.r. vineri) documentele doamnei de la parter care execută aceste lucrări la P2 şi a constatat că sunt în regulă”, a declarat Gheorghe Sfinţescu.

Ce spune legea Poliţiei Locale?

Agenţii Poliţiei Locale, potrivit legii de funcţionare au următoarele atribuţii în domeniul disciplinei în construcţii: „efectuează controale pentru identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare, după caz, inclusiv a construcţiilor cu caracter provizoriu”, “constată, după caz, conform atribuţiilor stabilite prin lege, contravenţiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii şi înaintează procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, în vederea aplicării sancţiunii, şefului compartimentului de specialitate care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism sau, după caz, preşedintelui consiliului judeţean, primarului unităţii administrativ-teritoriale ori al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui raza de competenţa s-a săvârşit contravenţia sau persoanei împuternicite de aceştia”.

Familia Bundăriţă este hotărâtă să meargă în instanţă pentru a-şi găsi dreptatea.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite