Sătenii care merg trei ore pe jos în fiecare zi pentru a face rost de apă: „De multe ori îmi îngheaţă apa în bidoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa potabilă continuă să rămână încă o mare problemă în satele din România. Cele mai afectate sunt localităţile izolate, cu puţini locuitori, unde nimeni nu mai doreşte să investească. Este şi cazul localităţii mehedinţene Cărămidaru din Mehedinţi, oamenii sunt nevoiţi să bată kilometri întregi, până la o fântână, de unde pot lua apă potabilă.

La Cărămidaru, un  sat aparţinător comunei mehedinţene Şişeşti, apa din fântâni nu se poate bea pentru că în urma analizelor, s-a constatat că apa este infestată cu germeni periculoşi pentru sănătate.

Localnicii se plâng că sunt nevoiţi să meargă pe jos câţiva kilometri buni pentru a lua apă dintr-o fântână de la marginea localităţii, unde apa este potabilă. Victor Vîlceanu, un pensionar care locuieşte la Cărămidaru, spune că până acum a formulat peste 150 de petiţii, dar problema apei a rămas tot nerezolvată.

“Am medicamentele în buzunar, am tensiune, am insuficienţă renală şi plecai după apă, fac dus şi întors câte trei ore. De multe ori îmi îngheaţă apa în bidoane. Din 2012, de la instalarea Guvernului Ponta, când am sperat că mă ajută prefectul am făcut 150 de petiţii”, spune Victor Vîlceanu, în vârstă de 66 de ani.

image
“E greu, dar ce să facem, mă duc departe după apă. Ce să fac mumă, n-are cine să se ducă”, se plânge o bătrână.

“Sunt probleme mari cu apa şi cu drumul şi cu iluminatul, dar taxe plătim. Dar cel mai rău este cu apa. Sunt numai oameni bătrâni în satul ăsta, e foarte rău”, spune şi Ana Tănăsescu.

Pentru animale mai topim acum zăpada

“Cu zăpada asta mare nu avem cum să ne ducem în vale. E greu, mai ales acum iarna, noi tinerii ne mai descurăm, dar cei în vârstă …”, spune un tânăr din Cărămidaru.

“Nu este apă potabil în sat, cărăm tocmai de acolo de jos. Cu apa am avut tot timpul probleme, şi vară şi iarnă. Pentru animale mai topim acum zăpada”, zice şi  Stelian Stuparu.

Depăşiri din punct de vedere microbiologic

Au şi în sat câteva fântâni, dar mai tot timpul anului apa nu este bună pentru consum, prezentând depăşiri din punct de vedere microbiologic. Aşa arată şi ultimele analize efectuate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi.

“Urmează, după ce se va efectua asanarea şi dezinfecţia fântânilor în perioada de calm atmosferic, fără precipitaţii, să prelevăm probe şi pentru analizele micro-biologice. În momentul de faţă, microbiologic apa prezintă depăşiri”, declară Cornelia Ianculescu, medic primar la Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi.

Speranţa, fondurile europene

Primăria comunei Şişeşti de care aparţine Cărămidaru depune de mai mulţi ani eforturi să rezolve problema apei, însă s-a izbit de condiţia numărului de locuitori, un indicator pe care Uniunea Europeană îl verifică atunci când finanţează proiectele de alimentare cu apă. Cărămidaru nu mai are nici măcar 100 de locuitori, aşa că a picat testul cu brio, iar cât priveşte puterile primăriei de a finanţa cu surse proprii un proiect de o asemenea anvergură nici nu intră în calcul.

image

Primarul Marian Răducanu spune că încearcă să unească satele Cărămidaru şi Noapteşa (singurele din comună fără alimentare cu apă centralizată) şi să obţină finanţare de la UE. Este singura şansă pentru aceste două localităţi:

“Este o realitate că satul Cărămidaru este o localitate izolată, cu probleme privind alimentarea cu apă, dacă o luăm după normele actuale. Dacă ţinem cont, de-a lungul istoriei, cele trei surse de apă au fost dintotdeauna, erau peste 200-300 de locuitori până în 1989 şi consumau tot din aceste trei surse de apă şi nu erau amenajate. Noi am luat măsura prin Consiliul Local şi aparatul Primăriei de a amenaja aceste surse de apă, de a le monitoriza împreună cu reprezentanţii DSP Avem un proiect de hotărâre prin care localitatea Cărămidaru împreună cu localitatea Noapteşa să fie prinse în sistem centralizat, în speranţa că vom putea să depăşim cei 1000 de locuitori  şi să obţinem finanţarea. Este peste posibilităţile comunităţii locale ca în momentul de faţă să putem asigura o sursă de apă după cerinţele europene”.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite