Navigaţia este paralizată în Mehedinţi. Dunărea este acoperită de un pod de gheaţă
0Navigaţia pe Dunăre în Mehedinţi este blocată din cauza sloiurilor imense de gheaţă, dar mai ales a podurilor de gheaţă care s-au format pe anumite porţiuni de fluviu. În judeţul Mehedinţi, aceste puncte sunt în zona Cazanelor Dunării şi la Orşova.
Gheţurile de pe Dunăre fac aproape imposibilă trecerea bacurilor sau a curselor de pasageri.
De asemenea, între cele două hidrocentrale, Porţile de Fier I şi II plutesc sloiuri uriaşe de gheaţă care fac imposibilă navigaţia. La fel se întâmplă în aval de barajul de la Porţile de Fier II.
„La Baziaş sunt sloiuri de gheaţă pe o suprafaţă de 30 la sută din suprafaţa apei, la Moldova Veche avem gheaţă la mal 40 de metri şi sloiuri pe 40 la sută din suprafaţa apei, la Drencova avem pod de gheaţă, la Orşova este golful îngheţat şi pod de gheaţă, la Gruia este gheaţă la mal pe o suprafaţă de un metru şi la Calafat gheaţă la mal pe 4-5 metri şi sloiuri de gheaţă pe o suprafaţă de 5-10 la sută din suprafaţa apei”, a precizat Cristian Mură, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi. Aceasta era situaţia, marţi dimineaţă, la ora 6,00.
În plus, debitul Dunării este extrem de scăzut în această perioadă, de aproximativ 2200mc/s, aproape la jumătate faţă de debitul mediu multianual al lunii ianuarie, care este în jur de 4950 mc/s -4990 mc/s.
Astăzi, 17 ianuarie, la intrarea Dunării în ţară, la Baziaş, acolo unde Serviciul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi gestionează primul post hidrometric, debitul Dunării era de 2140 mc/s, iar la Gruia (Mehedinţi), în aval de Porţile de Fier II, de 2138 mc/s.