Vicepreşedintele Federaţiei Univers: „Hidroelectrica se află într-o situaţie foarte proastă. Va avea de plătit peste 30.000 de salarii compensatorii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Popescu, vicepreşedintele Federaţiei Univers FOTO Corina Macavei
Cristinel Popescu, vicepreşedintele Federaţiei Univers FOTO Corina Macavei

Liderul de sindicat de la Hidroserv şi vicepreşedintele Federaţiei Univers, Cristinel Popescu, a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre problemele care au apărut la cele două sucursale de la Porţile de Fier I şi II, după ce fostul administrator judiciar al companiei Hidroelectrica a redus costurile legate de mentenanţă şi investiţiile.

Războiul sindicalistului Cristinel Popescu cu fostul administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, Remus Borza, purtat în toată perioada în care Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă,  nu s-a încheiat. Liderul de sindicat continuă să aducă acuzaţii la adresa lui Borza, care acum este pus sub urmărire penală de către Parchetul Curţii de Apel Craiova pentru conflict de interese de natură penală.

„Iniţial s-a dorit ca ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica să se desfăşoare în luna decembrie a anului 2012, dar se pare că administratorului judiciar i-a plăcut atât de mult Hidroelectrica, a făcut o pasiune pentru Hidroelectrica – cred că a fost dragoste la prima vedere – şi cu chiu cu vai Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă acum aproape două luni de zile. Aş dori să vorbesc despre insolvenţa Hidroelectrica, dacă Remus Borza a fost cu adevărat salvatorul Hidroelectrica sau va fi cel care ar putea fi numit groparul acesteia. Desigur la intrarea în insolvenţă s-a început cu dreptul şi trebuie să recunoaştem acest lucru prin faptul că au fost anulate contractele de vânzare de energie aşa numitele <<contracte cu băieţii deştepţi>>, după care au urmat o serie de măsuri ale administratorului judiciar în strânsă legătură cu administratorul special Remus Vulpescu, măsuri care au făcut ca situaţia Hidroelectrica la ora aceasta nu să nu fie deloc una foarte liniştită, ca să spun aşa”, a spus Cristinel Popescu.

În opinia sa, profitul pe care Remus Borza susţine că l-a obţinut în toată perioada în care Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă nu este unul real întrucât a fost obţinut prin reducerea programului de investiţii şi al costurilor cu mentenanţa.

„Poate nu ar fi fost lipsit de interes ca administratorul judiciar să încerce să asculte şi să întrebe adevăraţii specialişti din domeniul energiei ce trebuie făcut în domeniul tehnic pentru Hidroelectrica. Pentru că această mult trâmbiţată realizare a sa, acest profit de 200 de milioane de lei este unul fals, nu este un profit real al Hidroelectrica. Şi când spun acest lucru mă refer la faptul că domnia sa pe parcursul anului 2012, pe perioada de insolvenţă, dar în mod deosebit pe primele şase luni ale anului 2013 a redus drastic programul de mentenanţă (întreţinerea şi reparaţiile instalaţiilor din Hidroelectrica) şi programul de investiţii. Cred că nu greşim dacă spunem că din cifra de aproape 220 de milioane de lei profit pe primele patru luni ale anului 2013, peste 100 de milioane de lei sunt de fapt reduceri la bugetul de mentenanţă şi bugetul de investiţii, cred că undeva pe la 150 de milioane de lei”, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Univers.

Cristinel Popescu spune că toate aceste reduceri nu au făcut altceva decât să afecteze foarte grav situaţia instalaţiilor de la cele două hidrocentrale din judeţul Mehedinţi: „Acest lucru afectează foarte grav situaţia instalaţiilor din cadrul Hidroelectrica şi probabil cunoaşteţi că la Hidrocentrala Porţile de fier au fost evenimente pe parcursul acestui timp, au fost câteva opriri ale hidroagregatului 3 şi 6 şi iată că pompierul de care vorbea Remus Borza acum câteva luni poate să stea acum în faţa dumneavoastră şi să vă spună că nu a avut avioane în cap cum spunea Borza şi aşa cum a prevăzut grupurile de la Porţile de Fier au avut probleme. Doar înalta calificare a specialiştilor din Porţile de Fier şi mă refer la cei din zona de exploatare din centrală şi intervenţiile rapide ale celor de la Hidroserv au făcut ca această centrală să funcţioneze în continuare în parametrii relativ normali pentru că ea nu poate funcţiona în parametri normali atâta timp cât nu se face reparaţia şi întreţinerea la momentul oportun. Borza a spus că Sucursala Porţile de Fier I şi II nu mai are nevoie de mentenanţă pentru că este retehnologizată. Ei bine, cred că timpul a dovedit suficient cât de retehnologizată este sucursala Porţile de Fier şi aş putea să vă spun că doar în perioada 2005 – 2012 Hidrocentrala Porţile de Fier retehnologizată cu specialiştii austro-elveţieni a reuşit performanţa să producă cu peste 2-3 milioane de MegaWaţi oră mai puţin decât hârburile – cu ghilimele de rigoare – ale sârbilor făcute de ruşi şi cu peste 30 de ani vechime”.

Liderul de sindicat mai spune că probleme sunt şi la Porţile de Fier II, în sensul că „au fost făcute câteva probe cu hidroagregatele de la Porţile de Fier II, patru dintre acestea au funcţionat la putere maximă  o perioadă de timp şi colegii din Porţile de Fier II spun că nu au mai văzut de când sunt acolo asemenea vibraţii ca acum”. Cristinel Popescu a vorbit, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, şi despre situaţia hidrocentralelor de pe Olt, unde au apărut probleme în privinţa palelor.

„De asemenea se spunea despre hidrocentralele de pe Oltul inferior, celecinci hidrocentrale în care s-au băgat circa 400 milioane de euro, aruncaţi pe apa Oltului pentru că toate aceste hidroagregate au probleme foarte mari în privinţa palelor, care spuneau specialiştii din Hidroelectrica sunt mâncate de o bacterie. Această bacterie mănâncă din oţelul palelor şi le-a ciuruit pe acesta mai ceva ca pistolarii din filmele lui Sergiu Nicolaescu. Desigur pe Olt nu este nicio bacterie, desigur apa Oltului nu s-a schimbat, dar acestea sunt palelele care au fost făcute în Brazilia la Sao Paolo, unde au mers serii de <<specialişti>> din Hidroelectrica şi probabil pe plaja de la Copacabana nu s-au putut vedea cu ochiul liber defecţiunile din palelele produse în Brazilia”, a mai declarat liderul de sindicat de la Hidroserv.

Sindicalistul a mai vorbit şi despre disponibilizările care s-au făcut la Hidroelectrica din ordinul lui Remus Borza şi care acum încarcă nota de plată cu 30.000 de salarii compensatorii: „Remus Borza a reuşit să dea aproape 1000 de salariaţi din Hidroelectrica şi vreau să vă spun că la ora aceasta Hidroelectrica se află într-o situaţie foarte proastă pentru că va avea de plătit în cursul anului 2013 peste 30.000 de salarii compensatorii. Asta înseamnă undeva salariile angajaţilor din Hidroelectriva pe vreo 7-8 luni de zile. Cred că ar fi fost foarte simplu dacă în materialele pe care chipurile l-a întocmit domnul Borza s-ar fi uitat pe vârsta personalului din Hidroelectrica şi ar fi observat că este mult îmbătrânit şi că pe o politică de personal de cel mult trei ani de zile ar fi rezolvat acelaşi lucru în mai puţin de trei ani de zile pentru că aproape 1947 de salariaţi din Hidroelectrica sunt salariaţi cu vârste îmbătrânite (între 50 şi 60 de ani) şi 400 peste 60 de ani”.

Pe aceeaşi temă:

Revoltă în rândul angajaţilor de la HIDROSERV Porţile de Fier

Remus Borza: „Nu pot să accept ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de salariaţi şi la Sucursala Hidroelectrica Porţile de Fier să am 442 de salariaţi”

Angajaţii de la Hidroserv Porţile de Fier îl fac pe Remus Borza „vierme expirat”. O femeie se gândeşte să arunce cu vitriol pe el

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite