Cum au rămas 50 de primării şi Consiliul Judeţean Mehedinţi fără pagină web şi poştă electronică
0Situaţie fără precedent la Consiliul Judeţean Mehedinţi, după ce a investit aproape un milion de euro în sistemul electronic judeţean, a rămas cu ochii în soare. În momentul de faţă, este singura instituţie din ţară din rândul consiliilor judeţene care nu are pagină web (cea care asigura transparenţa decizională), nu are poştă electronică şi servicii de întreţinere IT de aproximativ două săptămâni.
La pachet cu această situaţie vin şi circa 50 de primării din judeţ, care nu au acum pagină web şi poştă electronică. Furnizorul de servicii IT pentru CJ Mehedinţi, Eudis Mehedinţi, fiind în insolvenţă de la începutul anului, mai are la ora actuală doar 3 angajaţi, din care o contabilă şi o secretară, făcând imposibilă prestarea serviciilor.
Consiliul Judeţean Mehedinţi, prin Compania pentru Servicii Publice Mehedinţi SA, a încheiat la data de 26.10. 2004 cu CG&GC Intelligent Tehnology SA, un parteneriat public-privat pentru o perioadă de 15 ani pentru informatizarea administraţiei publice judeţene şi, totodată, pentru implementarea conceptului e-guvernare la nivelul întregii administraţii publice a judeţului Mehedinţi şi accesul nemijlocit al cetăţenilor la informaţii şi servicii cu caracter public. Ulterior, CG&GC Intelligent Tehnology SA încheie la data de 21.06.2006 un contract de servicii, în calitate de prestator cu SC Eudis Mehedinţi SRL în calitate de beneficiar, având ca obiect al contractului „realizarea extinderii infrastructurii de comunicaţii de date pentru conectarea unui număr de 31 localităţi judeţene la nodul de comunicaţii EUDIS”.
A funcţionat fără internet
Pare greu de crezut, dar realitatea este că o instituţie de importanţa Consiliului Judeţean Mehedinţi nu a avut nici internet mai bine de o săptămână, iar la această oră, nu are pagină web şi nici poştă electronică fiindcă domeniul sejmh.ro aparţine firmei private partener cu Consiliul Judeţean în Eudis.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, cel care trebuie să rezolve această problemă, spune că vinovată este firma Eudis, care ar fi “monopolizat” bazele de date ale instituţiei.
„Este o problemă cauzată de faptul că Eudis este în insolvenţă şi aceasta abuzează acum şi refuză să ne restituie bazele de date cu ceea ce noi avem în proprietate fiindcă bazele de date sunt proprietatea Consiliului. Abuzează în toate demersurile lor”, a declarat Aladin Georgescu.
Lucrurile sunt însă destul de complicate pentru că din câte se pare chiar Compania pentru Servicii Publice Mehedinţi poartă o mare vină pentru această situaţie, prin devalizarea portofoliului de clienţi al Eudis. În ultimii doi ani, clienţii Eudis, în principal primăriile din judeţ, au încheiat contracte de servicii IT direct cu această companie, lăsând Eudis pe dinafară.
Nu ar fi de mirare ca toate aceste aspecte să îmbrace caracter penal, iar persoanele implicate în toată această afacere să dea cu subsemnatul la DNA. De altfel, o parte din angajaţii Consiliului Judeţean Mehedinţi cunosc foarte bine drumul spre DNA Bucureşti, fiind inculpaţi în acelaşi dosar de corupţie cu fostul preşedinte al instituţiei, Adrian Duicu.