Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi, reabilitată cu fonduri europene

Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi, reabilitată cu fonduri europene

Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi FOTO Alexandra Georgescu

Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi ar putea fi reabilitată cu fonduri europene şi redată circuitului turistic. În momentul de faţă, acest monument se află într-o stare avansată de degradare din cauza unui proces de revendicare care a durat foarte mulţi ani şi din cauza căreia, fostul administrator, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, nu a putut face nicio investiţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi este din anul 2013 în administrarea Primăriei Şimian. Administraţia locală încearcă de mai mulţi ani să reabiliteze această clădire inclusă în patrimoniul naţional cu fonduri europene. După o încercare eşuată, iată acum, Cula are toate şansele să fie reparată şi repusă într-un circuit turistic, mai alea că Cerneţiul, fostă capitală de judeţ, se mândreşte cu patru biserici ortodoxe.

Primăria a depus o cerere de finanţare pe programul de vecinătate România-Bulgaria, care a primit undă verde, după ce a trecut prin furcile caudine ale mecanimsului european de verificare a proiectelor depuse. În perioada următoare, Primăria Şimian va trimite un alt set de documente care să completeze proiectul, astfel încît să primească finanţarea. Este vorba de 1 milion de euro pentru reabilitarea clădirii şi amenajarea unui muzeu.

Construcţia culei a fost realizată la începutul secolului XIX, mai exact în anul 1802. Tudor Vladimirescu avea în Cerneţi mai multe proprietăţi şi a ales să ridice această culă chiar în centrul proprietăţilor sale. Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietăţi la Cerneţi, printre care o casă cu prăvălie, o moară, casa-culă cu vie şi livadă, pe deal, deasupra satului. Datele acestea sunt confirmate de diata, adică testamentul, sulgerului Tudor, de la 1812, pe când avea de gând să plece în Rusia.

citeste totul despre: