Cele mai bune metode prin care păstrăm zarzavatul pentru iarnă. Ceapa şi usturoiul se ţin cel mai bine în pod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zarzavatul se păstrează bine pentru iarnă în pivniţe uscate şi aerisite. Se pregătesc în pivniţă câteva straturi de nisip. Se alege numai zarzavatul sănătos. Sunt câteva din sfaturile pe care le găsim în cartea de bucate a celebrei Sanda Marin.

La morcov, pătrunjel, ţelină, păstârnac, sfeclă se taie frunzele astfel încât să rămână numai inima. Se aşează fiecare fel separat în straturi de nisip, punând firele drept, unele lângă altele, astfel încât să iasă afară numai partea dinspre frunze.

La praz se taie o treime din frunze şi o parte din mustăţile rădăcinilor şi se aşază firele drept, de-a lungul zidului din pivniţă, îngropând partea albă în nisip de un lat de palmă.

Varza, conopida se păstrează în vivniţă, de asemenea, cu rădăcina îngropată în nisip, atât cât a fost şi în pământ.

Cartofii se aleg sănătoşi şi bine zvântaţi şi se păstrează într-o ladă acoperită cu un sac, feriţi de lumină. Lumina dezvoltă cu timpul în coajă o substanţă toxică. Cartofii se cercetează din timp în timp, cei stricaţi se aruncă, iar celor care au început să încolţească li se rup mugurii.

Ceapa şi usturoiul se păstrează cel mai bine în pod, acoperite cu rogojini ca să nu degere.

Ardeii se aleg graşi, proaspeţi, nevătămaţi şi s econservă cel mai bine în rumeguş bine uscat. Se pune într-o ladă potrivit de mare un strat de rumeguş, se aşază un rând de ardei astfel încât să nu se atingă între ei, se acoperă cu rumeguş şi se continuă astfel până se umple lada.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite