Alexandru Stănciulescu-Bârda, preotul care oferă pâine enoriaşilor de la Malovăţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda
Preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda

Un mare iubitor al neamului său, doctor în teologie şi scriitor, Alexandru Stănciulescu-Bârda este un important paremiolog, prin tot ceea ce face dovedindu-se o personalitate enciclopedică. Este autorul a peste 30 de cărţi, a peste 1.500 de articole şi studii publicate în diverse ziare şi reviste din ţară şi străinătate.

Pentru credinţa şi sârguinţa cu care păstoreşte din 1979 Parohia Malovăţ  (judeţul Mehedinţi) este iubit de întreaga comunitate.

Preotul a fost întotdeauna alături de cei aflaţi la necaz, iar ajutoarele Parohiei s-au îndreptat spre familiile nevoiaşe ori de câte ori a fost nevoie. În plus, credincioşii care participă duminica la slujbă pleacă acasă cu câte trei pâini, iar cei mici primesc dulciuri. În felul acesta, preotul a reînviat un vechi obicei al creştinismului, al agapelor.

„În plan misionar am reuşit şi înainte de 1989, dar în special după 1989 ca să dăm ajutoare băneşti unor familii cu dificultăţi atât de Crăciun cât şi de Paşti. De fiecare dată în timpul anului când au avut câte un eveniment nefericit şi erau familii sărace care nu puteau să suporte fie o boală, fie o înmormântare, parohia a fost prezentă în permanenţă alături de aceşti oameni nevoiaşi. De fapt parohia reprezintă comunitatea. Am reuşit de asemenea, să dăm la fiecare slujbă câte trei pâini tuturor celor participanţi cât şi unor bătrâni şi bolnavi din sat cu posibilităţi reduse. Este un semn de atenţie, de respect, de dragoste în spiritul tradiţiei creştine. În primele veacuri aşa se obişnuia, după fiecare sfântă liturghie avea loc o agapă. Cei mai înstăriţi aduceau ce puteau şi făceau cu toţii o masă comună, era aşa numită agapă. La copiii care vin le dăm dulciuri, în special ciocolată”, spune preotul de la Malovăţ.

Pe parcursul anului 2014, Parohia Malovăţ a donat peste 10.000 de pâini enoriaşilor săi.

« Am reuşit să donăm la majoritatea slujbelor din duminici şi sărbători credincioşilor participanţi la slujbe şi unor bolnavi şi bătrâni din parohie câte trei pâini. Nu am putut să donăm pâine în marile sărbători, precum Anul Nou, Bobotează, Paşti, Crăciun, din cauză că brutăria n-a lucrat în acele zile. Aşadar, în anul 2014 s-au donat 10.142 pâini, cu 1.106 pâini mai puţin decât în 2013.  Vom continua şi în 2015 această activitate. Dacă nu vom reuşi să mai donăm câte trei pâini, vom da câte patru! Copiilor prezenţi la slujbe li s-a donat şi ciocolată”, se arată într-o scrisoare pastorală, o publicaţie oferită gratuit credincioşilor din parohie şi nu numai.

Nu se percep taxe pentru serviciile de cult

În parohia de la Malovăţ nu se percep taxe pentru serviciile de cult, iar pentru fiecare ban donat bisericii se taie chitanţă. „Este şi acesta un aspect care a contribuit la strângerea legăturilor între credincioşi şi preot în sensul că de când sunt preot nu am perceput taxă pentru servicii. La noi serviciile sunt gratuite indiferent dacă familia sau persoana respectivă a contribuit cu ceva la susţinerea parohiei. Taxa de cult este la aprecierea credincioşilor, dacă cineva vrea dă atâta cât vrea şi contribuţia poate să însemne şi un leu. Indiferent dacă dă ceva sau nu dă preotul este la dispoziţia familiei respective 365 de zile pe an, 24 de ore pe zi fără ca să-i reproşeze, fără ca să-i impună vreo taxă suplimentară. Libertatea aceasta pe care i-o dai omului înseamnă enorm. Atunci când oamenii văd că se face ceva, că pentru fiecare leu se dă chitanţă, asta contează foarte mult, îi măreşte încrederea, este convins că banul pe care el l-a dat nu merge în buzunarul preotului, ci este folosit aşa cum trebuie. Dacă omul se simte respectat şi tratat ca de la egal la egal l-ai câştigat pentru totdeauna. Când îl priveşti de sus şi îl jigneşti şi îl repezi l-ai pierdut”, mai spune preotul.

Mare iubitor de cultură, Al. Stănciulescu Bârda a pus bazele editurii Parohia Malovăţ, sub titulatura căreia au fost publicate de-a lungul anilor peste 250 de titluri de cărţi, unele chiar în zeci de mii de exemplare. Cărţile au ajuns în casele creştinilor din toata ţara, cât şi în străinătate până în Australia.

“Nu mă consider preot mai cu har decât ceilalţi preoţi sau sfânt. Nu noi stabilim gradul de sfinţenie al cuiva, ci Dumnezeu este cel care ne cântăreşte. Noi trebuie să ne facem datoria noastră. Toţi preoţii primesc har la taina preoţiei atunci când sunt hirotoniţi. Că unul lucrează mai mult sau altul mai puţin este treaba fiecăruia, meritul sau lipsa fiecăruia dintre noi. Nu ştiu dacă am făcut mai mult decât trebuia. Preoţia nu este o meserie, preoţia este o misiune şi ca misiune nu este niciodată prea mult ceea ce faci. Întotdeauna trebuie să ai conştiinţa că nu ai făcut totul, că mai este ceva de făcut”, spune cu modestie despre sine preotul Stănciulescu Bârda.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite