Turnu Severin: A fost inaugurat cel mai modern depozit ecologic din ţară
0Intrarea în funcţiune a depozitului ecologic de la Izvorul Bârzii rezolvă definitiv problema gunoaielor din Drobeta Turnu Severin.
Primul modul al depozitului a intrat, ieri, în exploatare, durata fiind stabilită pentru 30 de ani. Este făcut după ultima tehnologie existentă, la ora actuală, în Europa şi este cel mai modern din ţară. „Depozitul ecologic este cel în care se vor depozita toate gunoaiele menajere ale oraşului şi care nu va afecta, în nicio măsură mediul înconjurător. Sperăm că şi judeţul va înţelege necesitatea unei asemenea investiţii, în aşa fel încât toată lumea să beneficieze de serviciile noastre”, a declarat Călin Stoia, unul din cei doi proprietari ai companiei Brantner România.
În această ultimă privinţă, problema este rezolvată doar dacă preţul de depozitare va fi şi acceptat. “Dacă ne vom înţelege cu privire la preţul pe care trebuie să-l plătească, o facem, mai ales că asta poate să aducă o reducere substanţială a preţului pe care severinenii îl vor plăti”, a ţinut să precizeze primarul Severinului, Constantin Gherghe.
A intrat în exploatare
Construcţia depozitului, care în final va avea patru module şi va costa peste 20 milioane euro, se efectuează după tehnologii avansate, care nu permit sub nicio formă poluarea terestră, a solului şi a apelor subterane. El a fost executat, din materiale ecologice care blochează definitiv infiltraţiile apelor uzate rezultate din spălarea sau prin stocarea gunoaielor.
„După 20 de ani de aşteptări, în sfârşit, Severinul are un depozit ecologic, la cele mai riguroase standarde şi norme europene de mediu. Sunt în construcţie şi staţiile de epurare şi sortare. Sperăm ca în maxim un an, să depunem gunoiul menajer, aşa cum scrie la carte. Selectiv. Ceea ce e de valorificat, să se valorifice, ceea ce nu se poate, să meargă în rampa de gunoi”, a declarat edilul şef al Severinului.
Această investiţie, de 4 milioane euro, sumă asigurată din fondurile proprii ale companiei de salubritate, va face ca oraşul să intre în rândul celor europene în care se pune un mare accent pe colectarea şi depozitarea selectivă a deşeurilor casnice şi pe valorificarea materialelor refolosibile sortate.