Ţara smochinelor din clisura Dunării. Unde se află Grecia României, comuna în care localnicii fac o dulceaţă fabuloasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tărâmul smochinelor din România este la Sviniţa, localitatea aflată pe malul Dunării, acolo unde aceşti arbori cresc la fel de repede precum corcoduşii în Oltenia. Unul dintre cele mai exotice evenimente din România, Festivalul Smochinului, are loc pe malul Dunării sâmbătă, 5 septembrie.

Parcă am fi pe dealurile însorite ale Greciei, aşa spun cei care ajung pentru prima dată la Sviniţa, o comună mehedinţeană aflată în Clisura Dunării şi locuită în proporţie covârşitoare de o minoritate sârbă. Legenda spune că în urmă cu circa 500 de ani, smochinul a fost adus la Sviniţa şi pe insula Ada-Kaleh de către un paşă. Aici, verile secetoase şi iernile mai blânde sunt perfecte pentru smochin, pe care romanii îl considerau arborele sfânt. Turiştii sunt cuceriţi pentru totdeauna de mirificul zonei, dar şi de aroma dulceţii de smochine pregătită de gospodine în orice locuinţă din Sviniţa. Smochinul se dezvoltă în mai multe localităţi din Mehedinţi, însă niciunde atât de bine ca pe teritoriul comunei Sviniţa.

Chiar şi primăria din localitate are propria sa livadă de smochini, întinsă pe două hectare,  pe care a reuşit să o amenajeze în 2011 cu un ajutor din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite de 75.000 de dolari. Şi tot din 2011, produsele şviniţenilor vor purta întotdeauna brandul comunei pentru că Primăria Sviniţa a reuşit să omologheze dulceaţa de smochine ca produs tradiţional sub marca “Duceaţă smochine de Sviniţa”.

Ianculovici Jac Bojena, agent de turism la Primăria Sviniţa

image
“Prin această plantaţie dorim să promovăm dulceaţa de smochine, vrem să ne promovăm satul pentru că este o zonă foarte frumoasă şi poate puţini o cunosc”, spune Ianculovici Jac Bojena, agent de turism la Primăria Şviniţa.

Festivalul Smochinului

Şi tot pentru promovarea zonei, Primăria Sviniţa organizează în fiecare an Festivalul Smochinului, ajuns anul acesta la ediţia a XVI-a.

image

„Ne-am gândit să facem un brand din dulceaţa de smochine unică în România. Noi încurajăm cetăţenii să cultive cât mai mulţi smochini, să producă smochină, iar noi îi ajutăm cu etichete. Smochinul nu este foarte pretenţios, numai gerul prelungit îl îngheaţă, aşa că producţia în fiecare an este una bună. Avem un festival al smochinului care are loc în fiecare an la sfârşitul lui august sau începutul lunii septembrie, anul acesta pică pe 5 septembrie”, spune Nicolae Ilici, viceprimarul comunei Sviniţa.

Paşi pentru o afacere bună

Primăria din localitate are visuri mari pentru „tărâmul smochinelor“. Şi-a propus să amenajeze un centru de procesare pe un proiect cu fonduri europene. Oricum, până acum a reuşit să achiziţioneze un uscător de smochine. Dar până la o afacere în adevăratul sens în cuvântului mai sunt încă mulţi paşi de făcut. După modelul Primăriei Sviniţa, şi câţiva localnici au început să-şi amenajeze propriile livezi de smochini.

Viorel Baiaş, proprietar livadă de smochini

image

De un an şi jumătate, Viorel Baiaş şi Maria Stoichici au împreună o livadă de 200 de smochini la marginea localităţii. Au investit doar 1500 de euro în sistemul de udare prin picurare pentru că puieţii i-au luat de unde au putut, de la localnici.

„Avem o plantaţie de 200 de arbori în total. Merge o astfel de livadă în zona noastră, niciunde în România nu cresc atât de frumoşi ca aici. Am menţinut-o cu multă apă şi îngrăşământ natural, gunoi de grajd, fân care se pune în jurul smochinului ca să ţină umezeală. O avem de un an şi jumătate şi suntem foarte mândri de ea. Bătrâneţele bat la uşă şi ne-am gândit să investim în smochini”, spune Viorel Baiaş.

Cum se prepară dulceaţa de smochine

Folosind reţete moştenite din generaţie în generaţie, gospodinele fac dulceaţa în casă. În cămara doamnei Catiţa Petrovici borcanele cu dulceaţă de smochine, frumos etichetate, stau la loc de cinste.

Catiţa Petrovici, bucătăreasă din Sviniţa

image

Multe dintre aceste borcane vor fi făcute cadou rudelor din alte zone ale ţării, unde acest deliciu este o raritate. Reţeta după care pregăteşte dulceaţa de smochine este următoarea:

„Se face sirop din zahăr cu apă. Pun într-un vas mai mare apă cu bicarbonat dizolvat, iar după ce am spălat foarte bine smochinele şi le-am tăiat codiţele le pun în această apă să stea cel puţin o oră, după care cu grijă le pun în siropul pregătit. Le las să fiarbă cam două ore, două ore şi jumătate, apoi adaug sare de lămâie şi  lămâie felii. Le bag apoi calde în borcane şi abia a doua zi, după ce face crusta aceea pe deasupra, pun capacele”.

Şi tot aici, la Sviniţa, localnicii prepară şi ţuică de smochine, vin ori lichior, dar mai mult pentru consumul propriu.

Citeşte şi:

Smochinele, o sursă de importantă de calciu şi fier

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite