Timişoara, „oraşul Revoluţiei“, nu are un muzeu al comunismului
0În timp ce ungurii fac bani din istorie, în Timişoara, singurul muzeu de istorie recentă, Memorialul Revoluţiei, nu are o locaţie sigură. Oamenii de cultură spun că de vină nu este neapărat lipsa banilor, ci mai ales mentalitatea românilor.
Capitala Ungariei este împânzită de muzee de istorie recentă, printre care cele mai cunoscute sunt „Memento Park" şi „Casa terorii". Cele două obiective turistice cu un mare potenţial prezintă celor curioşi parcuri imense pline cu statui comuniste, pereţi de ceară, încăperi în care sunt redate cu mare fidelitate diverse perioade. Nu lipsesc simbolurile comunismului, extrem de cunoscute în tot spaţiul comunist, dar şi explicaţiile istorice pentru cei care vor să treacă dincolo de galerii.
Comunismul viu
În Timişoara, oraşul în care a izbucnit Revoluţia din 1989, nu există niciun muzeu care să reproducă frânturi din perioada comunistă. Oamenii de cultură spun că de vină este mai ales mentalitatea românilor. „Avem stări complicate legate de comunism, vinovăţii. Comunismul încă e viu la noi", a declarat Daniel Vighi, profesor universitar şi scriitor din Timişoara.
De ce nu îşi fac timişorenii muzeu
„Este necesar un muzeu de istorie recentă, dar nu se face probabil pentru că există în continuare multă inerţie. Nu e neapărat o problemă financiară, ci una de mentalitate. Nu socotim că e important să ai muzee, acestea nu au devenit organisme vii în România. În plus, nu ne-am despărţit încă de trecut", a declarat Daniel Vighi, profesor universitar şi scriitor din Timişoara.
Viaţa din muzee
Muzeul Memento, un parc aflat la ieşirea din Budapesta, găzduieşte mai multe statui care „populau" oraşul în perioada comunistă. Vizitatorii îşi pot cumpăra diverse suveniruri, conserve în care se află „Ultima gură de aer din comunism", timbre, vederi, dar şi tricouri pe care personajele din South Park exclamă: „Oh my God, they killed Lenin!". Tot la Memento Park, vizitatorii pot suna la „linia roşie a comunismului", unde pot asculta discursuri ale celor mai importanţi lideri comunişti ai lumii. Cei mai mulţi dintre turişti aleg şi să îşi facă poze într-un Trabant albastru, simbol al perioadei comuniste.
Casa Terorii", un muzeu al ororilor naziste, este un alt obiectiv turistic important din Budapesta. Aflată pe celebrul bulevard Andrassy, clădirea a fost sediu al naziştilor în anii 40, după care a venit rândul comuniştilor să îşi facă acolo rezidenţa. Muzeul comemorează victimele terorii, dar este şi un memento care aminteşte de teribilele acte de violenţă ale mai multor dictatori.
La Budapesta, intrarea la „Memento Park" costă 15 lei, iar pentru o vizită la „Muzeul Terorii" se plătesc 27 de lei. Studenţii, pensionarii şi cetăţenii UE beneficiază de reduceri. Preţurile biletelor la muzeele naţionale clasice, de istorie sau de artă, variază între 22 şi 25 de lei.