Romii clanului Cârpaci, care au semănat teroare în Timişoara, au trecut la nivelul următor: răfuieli cu şefii oraşului. „Este un act de intimidare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au devenit faimoşi pentru modul în care şi-au terorizat vecinii, clanurile din Timişoara au trecut la nivelul următor. Primarul Timişoarei, secretarul Ioan Cojocari şi şeful Direcţiei de Urbanism, sunt „bombardaţi” cu plângeri penale de abuz în serviciu pentru că au refuzat să le elibereze unor romi autorizaţii de construcţie până la finalizarea unor litigii. Primarul Nicolae Robu susţine că plângerile sunt o metodă de intimidare.

Unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara, Nonu Cârpaci, este în conflict cu Primăria Timişoara. Lupta se duce prin Constantin Vişan, un om de încredere al mai multor familii din clanul Cârpaci, mandatat să controleze afacerile romilor din Timişoara. Totul a început în 2012, când Constantin Vişan a depus la Primăria Timişoara o cerere pentru eliberarea unui certificat de urbanism prin care solicita transformarea unei case de locuit de pe bulevadul CD Loga 33, în clădire de birouri. Din cauza unor plângeri penale şi ale unor litigii aflate în derulare, Primăria Timişoara a refuzat să elibereze documentele până la finalizarea litigiilor aflate pe rol.

O situaţie similară se regăseşte în cazul unor imobile de la C.D. Loga 40 A şi de pe strada Mihai Eminescu 6, unde  romii au cerut prin mandatarul lor certificate de urbanism, dar a fost refuzaţi. În urma acestor situaţii, prin intermediul lui Constantin Vişan, romii i-au reclamat pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şi şeful Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu, la Parchet, acuzându-i de abuz în serviciu. Procurorii au dispus clasarea plângerilor, constatând că fapta nu există.

Un document intrat în posesia „Adevărul”, scoate la iveală situaţia concretă a cazului de pe bulevardul C.D. Loga, numărul 33. La solicitarea de eliberare a unui certificat de urbanism pentru imobilul amintit, reprezentanţii primăriei au condiţionat eliberarea documentului de finalizarea unei plângeri penale aflate în lucru. Pentru această situaţie, primarul, secretarul şi şeful Direcţiei de Urbanism au fost reclamaţi la Parchet pentru abuz în serviciu.

image

Transformarea unui imobil de pe bulevardul CD Loga din locuinţă în clădire de birouri este unul din motivele de conflict dintre primărie şi Nonu Cârpaci FOTO: Adevărul

Procurorii au constatat că după clarificarea situaţiei, certificatul de urbanism a fost emis şi au clasat plângerea, constatând că fapta nu există. Romii nu s-au oprit, însă, aici şi au atacat în instanţă soluţia procurorului, magistraţii Judecătoriei Timişoara emiţând recent o sentinţă prin care constată că soluţia procurorului a fost corectă.  În paralel, a fost deschis şi un dosar civil prin care s-a solicitat obligarea primăriei la emiterea documentului. Chiar dacă au câştigat într-o primă fază, romii au pierdut la Curtea de Apel, unde cererea a fost respinsă. Practic, din trei procese deschise pentru clădirile de la cele trei adrese a fost câştigat doar acela pentru clădirea de pe Mihai Eminescu 6, acolo unde este şi situaţia cea mai gravă, Vladimir Cârpaci fiind condamnat pentru că a efectuat lucrări fără autorizaţie care au pus în pericol siguranţa clădirii.

Constantin Vişan, susţine ultimul certificat emis de Primăria Timişoara pentru clădirea de pe CD Loga 33 nu clarifică situaţia, cei trei „grei” ai primăriei, în frunte cu primarul Nicolae Robu continuând să facă abuz în serviciu.

„Eu sunt omul articolului de lege. Să spună articolul de lege şi îi las în pace. Trebuie să respectăm legea. Eu nu am nimic cu nimeni. Îl apreciez pe Robu pentru ce face în oraş, dar nu îl apreciez pentru că  duce lupta asta. Dacă vrea să le dea în cap (n..r romilor), să le dea pe nişte chestii corecte. Eu, dacă aş fi în locul lui, i-aş pune la punct pe romii ăştia, dar el nici nu ştie cum să o facă”,  a declarat Constantin Vişan.

La rândul său, primarul Nicolae Robu susţine că plângerile nefondate depuse de clanurile de romi împotriva sa şi a altor funcţionari din primărie sunt doar practici de intimidare. „Primăria i-a făcut plângere fără lucrări fără autorizaţie, iar când a cerut-o nu erau condiţiile legale de a i se acorda autorizaţia. Primăria şi-a dovedit buna-credinţă în relaţia cu ei. Acuzele au fost total nefondate şi cred că trebuie catalogate drept un act de intimidare a mea, dat fiind că am spus în repetate rânduri că atât timp cât eu voi fi primar, clanul Cârpaci şi alte clanuri nu îşi vor putea face jocurile în Timişoara. Nu pot să o interpretez (n.r. plângerea penală) decât un act de intimidare la adresa mea, dar nu mă intimidează nimeni cu nimic. Să fie limpede”, a declarat primarul Nicolae Robu. Disputa este departe de a se fi terminat pentru că, aşa cum declară mandatarul lui Nonu Cârpaci, certificatul de urbanism emis de primărie nu este satisfăcător. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite