Principiul strict care guvernează adopţia copiilor. De ce nu pot părinţii adoptivi să aleagă copilul pe care să-l ia acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un domeniu foarte sensibil, adopţia copiilor, este guvernat de reguli pe care părinţii adoptivi trebuie să le respecte cu stricteţe. Unul dintre principii este identificarea celei mai potrivite familii pentru un copil adoptabil şi căutarea unui copil pentru o familie.

Una dintre întrebările pe care şi le pun cei care doresc să adopte un copil este dacă părinţii adoptivi îşi pot alege copilul. Pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului  şi Adopţie (ANPDCA) este oferit şi răspunsul, potrivit căruia prioritatea specialiştilor din domeniu este găsirea unei familii pentru un copil, nu al unui copil pentru o familie.

„Pentru fiecare copil adoptabil aflat în evidenţa Registrului Naţional pentru Adopţii specialiştii Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului şi Asistenţă Socială vor selecta acel adoptator/familie adoptatoare care răspunde în cea mai mare masură nevoilor copilului. Pentru a facilita adopţia copiilor greu adoptabili, legea prevede existenţa (la nivelul fiecărei direcţii) a unei baze de date «profilul copiilor greu adoptabili» însoţite de fotografii şi informaţii, care poate fi consultată de adoptatori. Cu ocazia consultării profilului public, adoptatorii care sunt atestaţi pentru adopţie, au posibilitatea de a decide dacă vor continua procedura de adopţie cu un anumit copil”, se arată pe siteul ANPDCA.

Specialiştii ANPDCA mai arată că atestatul de familie/persoană aptă să adopte presupune parcurgerea a trei etape: evaluare socială, evaluare psihologică şi pregătire pentru asumarea în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte. „Acest proces de evaluare se realizează de către o echipă formată dintr-un asistent social şi psiholog, unul dintre aceştia având şi calitatea de responsabil de caz al familiei”, se mai arată pe site-ul ANPDCA, unde mai este menţionat că atestatul eliberat de către direcţia în a cărei rază teritorială domiciliaţi este valabil pentru o perioadă de 2 ani. Valabilitatea acestui atestat se prelungeşte de drept până la încuviinţarea adopţiei în anumite situaţii.

După obţinerea atestatului şi finalizarea adopţiei, părintele trebuie să urmeze din nou procedura pentru obţinerea atestatului. „Dacă doriţi să mai adoptaţi un copil, după ce prima adopţie s-a încuviinţat iar atestatul de familie şi-a produs în integralitate efectele pentru care a fost eliberat, trebuie să reluăm aceeaşi procedură de evaluare în vederea obţinerii unui nou atestat ca urmare a încetării valabilităţii acestuia fără însă a mai fi necesară parcurgerea etapei de pregătire”, se mai arată pe site-ul ANPDCA.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite