UPDATE Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal într-un dosar cu nume grele şi prejudiciu uriaş

UPDATE Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal într-un dosar cu nume grele şi prejudiciu uriaş

Primarul Timişoarei a fost citat la DNA în dosarul caselor vândute pe legea 112 FOTO Daniel Dancea

Primarul Timişoarei Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, fostul secretar al Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şi trei funcţionari din Primăria Timişoara sunt audiaţi la structura centrală a DNA în dosarul afacerii „112”. E vorba de ancheta care vizează modul în care mii de locuinţe au fost vândute de Primăria Timişoara în baza legii 112.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Direcţia Naţională Anticorupţie a emis un comunicat de presă în care anunţă începerea urmăririi penale împotriva primarului Timişoarei, Nicolae Robu, a fostului primar Gheorghe Ciuhandu, a viceprimarului Dan Diaconu, a fostului viceprimar Traian Stoia şi a fostului şef al Direcţiei de Patrimoniu, Martin Staia. „În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”, anunţă procurorii DNA, potrivit cărora casele au fost vândute la preţuri modice unor persoane care nu aveau dreptul să cumpere.

„Funcţionarii publici din cadrul primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane”, se mai arată în comunicatul DNA.


UPDATE: Prejudiciul estimat în dosarul caselor vândute  în baza legii 112 este estimat la 40 de milioane de euro. 

UPDATE: Ziarul „Adevărul” a publicat în septembrie 2014 o anchetă care arată cum a fost încălcată legea în cazul în care actualul primar al Timişoarei şi fostul primar al oraşului au fost puşi sub acuzare. Ancheta „Adevărul” arată şi modul suspect în care fostul procuror-şef al DNA Timişoara şi fostul prim-procuror al Pachetului de pe lângă Tribunalul Timiş şi-au cumpărat case de la primărie. VEZI AICI mai multe detalii. 

UPDATE: Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a ieşit de la audieri, declarând că a primit calitatea de suspect. Nicolae Robu a declarat că se consideră nevinovat, în mandatul său fiind vândute doar două apartamente „unor persoane modeste”. Nu se poate vorbi despre corupţie, persoane suspuse şi aşa mai departe. Culmea este că eu am cerut să mi se spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii şi am primit răspuns că s-a respectat legea. Eu mă consider total nevinovat. Nu am de unde să ştiu eu dacă la nivel de detaliu legea este respectată sau nu. Un aviz de legalitate a fost la încheierea contractelor, dar ulterior când am cerut să se analizeze dacă este legal, răspunsul a fost: da este legal”, a declarat primarul Nicolae Robu la ieşirea de la audieri. 


UPDATE: Citat astăzi la DNA Bucureşti, fostul secretar al Primăriei Timişoara nu s-a prezentat la audieri, fiind plecat în concediu. 

UPDATE: Potrivit Digi 24, primarul Timişoaei Nicolae Robu a fost pus sub acuzare, la fel ca fostul primar Gheorghe Ciuhandu. 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anulat astăzi intervenţia tradiţională la Radio Timişoara, fiind plecat la Bucureşti pentru a fi audiat de procurorii DNA în dosarul caselor vândute în baza legii 112. Potrivit unor surse judiciare, alături de Robu au plecat la Bucureşti viceprimarul Dan Diaconu, fostul secretar Ioan Cojocari şi încă trei persoane.

Ancheta în care Robu, Cojocari şi Diaconu au fost citaţi la DNA vizează vânzarea ilegală a mii de locuinţe, în baza legii 112. Cel mai probabil, „greii” Primăriei Timişoara au fost citaţi în calitate de martori, având în vedere că, potrivit ultimei comunicări a DNA pe această temă, formulată la solicitarea „Adevărul”, cercetările erau realizate in rem.

Dosarul este unul extrem de important, persoane importante din Timişoara, printre care fostul procuror-şef al DNA Timişoara şi fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, beneficiind de locuinţe cumpărate în condiţii suspecte.

Vom reveni cu detalii. 

citeste totul despre: