Mafia cămătarilor: „La ruşi, pentru suma asta ţi se ia capul”. Dramele oamenilor care au ajuns chiriaşi în propriile case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece persoane au fost arestate preventiv sau plasate în arest la domiciliu într-un dosar complex al DIICOT Timişoara care vizează o grupare de cămătari. Motivarea sentinţei de arestare a cămătarilor arată cum procedau membrii clanului Martinescu, care acţionau pe mai multe paliere.

Procurorii DIICOT au destructurat săptămâna trecută o reţea de cămătari care acţiona pe ruta Timişoara – Suceava, punând mâna pe aproximativ 30 de imobile şi lăsând pe drumuri zeci de oameni. Zece persoane au fost prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Tribunalul Timiş a decis arestarea preventivă a şase persoane şi plasarea în arest la domiciliu a încă patru persoane. În urma contestaţiei de la Curtea de Apel, s-a decis plasarea în arest la domiciliu a încă patru femei arestate preventiv, rămânând în arest preventiv doar doi bărbaţi: Gavriliţă Martinescu, zis „Profesorul” şi Gavriliţă Artur.

Motivarea sentinţei de arestare a cămătarilor arată că grupul infracţional din care făceau parte 30 de cămătari s-a constituit în urmă cu şapte ani. Specializarea grupului infracţional era, potrivit DIICOT, acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, în conţinutul cărora se disimulau dobânzile aferente, iar persoanele împrumutate se obligau să ofere garanţii imobiliare solide. „În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgenţă. Sumele de bani împrumutate şi dobânda percepută erau preluate, atât cash cât şi prin virament bancar, de către cămătari sau de către persoane din anturajul acestora”, se mai arată în referatul de propunere a arestării preventive. Potrivit documentului, cămătarii nu ezitau să ameninţe fizic victimele cămătăriei. „La ruşi pentru suma asta ţi se ia capul”, este un exemplu de ameninţare la care recurgeau cămătarii.

Procurorii DIICOT au mai arătat că victimele cămătarilor ajungeau să nu poată plăti dobânzile percepute „din cauza termenelor scurte impuse la încheierea contractelor”, ajungând ulterior chiriaşi în propriile case. „Cămătarii nu le permiteau persoanelor împrumutate să îşi valorifice singure imobilele la preţul real al pieţei pentru a-şi putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora”, se mai arată în dosar.

Ancheta procurorilor a mai scos la iveală că mafia cămătarilor a ajuns până acolo încât unele dintre victime erau racolate din baruri pentru „a-şi renova imobilul”. „După ce intrau în contact cu victima, îi solicitau acesteia să vadă imobilul, iar după ce îl evaluau îi spuneau victimei ca îi pot sprijini cu suma de bani şi cu firme care să le închirieze imobilul la sume exorbitante, de unde cămătarii solicitau comision. După ce convingeau victima, îi comunicau, după o perioadă de timp, că au găsit firma care să închirieze imobilul, dar pentru a avea câştig de cauză propuneau victimelor să treacă pe numele cămătarului întreg imobilul pentru a câştiga încrederea celor care doreau să închirieze imobilul în cauză. Astfel, prin aceste metode au convins victima să înscrie în CF întreg imobilul pe numele cămătarului, imobil cu valoare mare pe piaţă”, se mai arată în referatul de arestare, potrivit cărora membrii clanului de cămătari Martinescu se ocupau şi de „aranjarea licitaţiilor” pentru imobilele scoase la vânzare în urma executării silite.

În apărara clienţilor lor, avocaţii cămătarilor au arătat că infracţiunea de cămătărie reprezintă un pericol social redus, cea mai importanţă consecinţă fiind prejudicierea Statului prin neplata taxelor aferente tranzacţiilor imobiliare. „Tentaţia de a arunca vina şi pe victimele care apelează la cămătari a fost şi este suficient de mare, deşi, în marea majoritate a cazurilor, persoanele vătămate au fost determinate doar de disperare să recurgă la acest gen de împrumuturi. Pierderea caselor, a ultimelor resurse materiale de care dispuneau, teama permanentă că vor putea fi oricând scoşi în stradă, de cele mai multe ori cu copii minori sau părinţi bătrâni şi bolnavi, stresul continuu la care au fost expuşi ani de zile, toate acestea sunt consecinţe directe a activităţii infracţionale a inculpaţilor. A acredita ideea că singura urmare a acestei infracţiuni este păgubirea bugetului Statului, ceea ce face necesară pedepsirea autorilor doar pentru această consecinţă, reprezintă o abdicare a autorităţilor de la obligaţia de protejare a propriilor cetăţeni, precum şi aceea de a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, se arată în sentinţa de arestare preventivă a cămătarilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite