Legile care îl pot „înfunda“ pe Teodor Meleşcanu în dosarul numirii fiului vitreg în postul de consul la Strasbourg
0
Fostul ambasador al României în Portugalia şi Maroc, timişoreanul Vasile Popovici, a depus o plângere penală împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu după ce şi-a numit fiul vitreg în postul de consul general la Strasbourg.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, este în mijlocul unui scandal uriaş după ce şi-a numit fiul vitreg pe postul de consul general al României la Strasbourg. Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, fusese desemnat de Ministerul Afacerilor Externe, în timpul Guvernului Cioloş, să ocupe postul de consul general al României la Strasbourg. În ciuda acestei selecţii, pe post a fost numit fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu.
Hotărârea de Guvern prin care Adrian Pârvulescu a fost numit consul general al României la Strasbourg a fost contrasemnată chiar de Theodor Meleşcanu. Surse juridice au explicat că într-o astfel de situaţie, chiar dacă nu este vorba de fiul său natural, Meleşcanu poate fi acuzat de conflict de interese, fiul vitreg intrând în categoria afinilor.
Astfel, potrivit Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau ori rudele sale de gradul I”.
Potrivit Codului Penal, conflictul de interese, pedepsit cu închisoare de la unu la cinci ani, este definit ca „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”.
Afinitatea, este şi ea definită în Codul Civil ca „legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ”. Astfel, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu intră în categoria afinului prevăzut de Codul Penal în articolul referitor la conflictul de interese.